Nedjelja, 1. rujna 2024.

FOTO Uskoro počinje dogradnja Dječjeg vrtića Maslačak, Janči: Kroz ovaj projekt osigurat ćemo da u budućnosti nemamo liste čekanja

U Dječjem vrtiću Maslačak u Đurđevcu potpisani su ugovori s izvođačem radova i stručnim nadzorom za dogradnju i opremanje vrtića.

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijednost projekta iznosi gotovo 1,3 milijuna eura.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči uvodno je naglasio važnost projekta.

– Korištenjem sredstava iz Europske unije dogradnjom ćemo imati dodatnih osam skupina pa će kapacitet biti za oko 500 djece, odnosno za svu djecu s područja grada od prve do sedme godine. Kroz ovaj projekt osigurat ćemo da u budućnosti nemamo liste čekanja što je u današnje vrijeme velik problem u brojnim sredinama. Velika je stvar kada postoji infrastruktura i kada se može osigurati smještaj djece u lokalnom vrtiću – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako je u svemu važno i partnerstvo s općinom Novo Virje jer će djeca iz tamošnjeg vrtića moći dolaziti u popodnevnu smjenu u đurđevački vrtić, ako za to bude bilo potrebe.

Krešimir Habijanec obratio se uime izvođača radova i objasnio detalje izvedbe projekta.

– Objekt je oblikovan u maniri suvremene modularne arhitekture u metalnoj izvedbi te s drvenim elementima kao pojedinačnim akcentima na pročeljima. Riječ je o samostojećem i etažnom objektu, dok je tlocrtna površina otprilike 1.250 kvadrata. Za izgradnju samog objekta formirana je nova čestica unutar površine koju koristi vrtić, a sve će biti spojeno stazom – istaknuo je te dodao kako je rok izvedbe projekta devet mjeseci.

Nadzornik Darijen Belec rekao je kako je ovaj projekt temelj za dobru buduću suradnju, a veseli ga i činjenica da se gradi baš vrtić.

– Jako me veseli što se dograđuje vrtić jer to znači da ima djece i da Grad Đurđevac ima projekte koji su sufinancirani te da se puno toga radi. Ovdje se vidi, za razliku od nekih drugih mjesta, da postoji potreba za onim što je najvažnije, a to su najmlađi. Mi ćemo se potruditi da projekt napravimo u navedenom roku, a radi se o vrlo osjetljivoj građevini s korisnicima koji su malodobna djeca – naglasio je.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac Marija Čupen Tomica naglasila je kako su ovaj trenutak svi jako dugo čekali te da će novi prostor ujedno značiti i poboljšanje materijalnih uvjeta za svako dijete.

– Naš vrtić je jedini vrtić u gradu te svake godine imamo sve više djece, prvenstveno jasličkog uzrasta. S obzirom na to da će se vrtić nadograditi i dalje ćemo biti bez lista čekanja te ćemo i u budućnosti moći osigurati prostor za svu djecu s područja grada Đurđevca i prigradskih naselja – rekla je.

Istaknula i je kako Grad te gradonačelnik Janči već godinama prepoznaju važnost predškolskog odgoja i obrazovanja te osiguravaju sredstva za poboljšanje uvjeta i smještajne kapacitete.

zatvori