Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno ‘KUD Srce i prijatelji’ u četvrtak u Domu mladih

‘KUD Srce i prijatelji’ u četvrtak u Domu mladih

0
‘KUD Srce i prijatelji’ u četvrtak u Domu mladih
Kulturno-umjetničko društvo “Srce” i ove će godine prigodnim programom pod nazivom “KUD Srce i prijatelji” obilježiti Dan nezavisnosti, 8. listopada. U Koprivnici će ugostiti jednu vrtićku skupinu i šest folklornih društava iz naše i drugih županija.

Manifestacija “KUD Srce i prijatelji” prvi je puta održana prošle godine, a sudionici se na njoj predstavljaju programom po vlastitom izboru; cilj je, naime, da se kroz pjesmu, ples i druženje čuva i promiče tradicijska baština zavičaja u kojemu su sudionici rođeni i u kojemu žive. Uz domaćine, KUD “Srce”, ove će godine nastupiti Dječji vrtić “Potočić” iz Koprivničkih Bregi, KUD “Anka Ošpuh” iz Ludbrega, KUD “Fran Galović” Udruge žena Peteranec, Duo Lukalice Koprivnica, KUD “Sloga” iz Satnice Đakovačke i KUD “Josip Jedvaj” iz Vrbnog.

Folklorni susret održat će se u četvrtak, 8. listopada od 17 satiDomu mladih Koprivnica. Ulaz je slobodan, a ukoliko to vremenske prilike dopuste, prije same priredbe predviđeno je zajedničko fotografiranje kod paviljona u Gradskom parku i mimohod kroz centar grada.

KUD “Srce” osnovano je 2010. godine s ciljem očuvanja, poštivanja i promicanja izvorne folklorne kulturne baštine, prvenstveno koprivničke Podravine, kroz tradicijske pjesme i plesove. Okuplja preko 30 članova folklorne i tamburaške sekcije različitih dobnih skupina, a na svojim nastupima prezentira nošnju koja je rekonstrukcija izvorne nošnje žena Hrvatskog srca iz 1936. godine prošlog stoljeća u Koprivnici i okolici, te čitavoj Hrvatskoj. Potiču i amatersko kulturno stvaralaštvo kako bi očuvali tradicijske vrijednosti našega kraja i kulturne baštine te time razvijaju svijest o neizmjernom kulturno-etnografskom blagu.

U pet godina aktivnog djelovanja članovi KUD-a “Srce” nastupili su više od pedeset puta. Organiziraju i kreativne radionice na kojima izrađuju predmete koje predstavljaju na županijskim i gradskim manifestacijama ili ih poklanjaju kada nastupaju u gostima. Sudjeluju i u humanitarnim akcijama te na vjerskim svetkovinama.

KUD “Srce” probe održava utorkom i četvrtkom u Društvenom domu na Vinici, od 20 sati. Svi zainteresirani mogu im se pridružiti.

zatvori