Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO ‘Ako želimo da se Koprivnica razvije moramo djecu učiti igrati šah’

Svjetska šahovska zvijezda i najveći šahist svih vremena, velemajstor Gari Kasparov koji od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, u sklopu svog jučerašnjeg boravka u Koprivnici potpisao je sa zamjenikom koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišelom Jakšićem Deklaraciju o osnivanju šahovske akademije u našem gradu.

Riječ je o važnom koraku za Koprivnicu i njenu budućnost, rekao je Jakšić:

Danas ujutro sam pričao s jednim velikim Koprivničancem koji se doista jako urezao u ovaj grad. Jedan od savjeta koje mi je dao, glasi: Ako želiš velik razvoj ovog grada, ako doista želiš da Koprivnica bude grad znanja i inovacija, onda si stvarno daj truda da u narednim vremenima razvijaš među klincima i u školama šah.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Šah će tako naći svoje mjesto u koprivničkim školama, a te će aktivnosti pokriti Grad. Sam Gari Kasparov istaknuo je zašto je važno da ga djeca uče od rane dobi:

Šah pomaže djeci da prijeđu sa štrebanja na razumijevanje cjelovite slike. To je vrlo važno jer danas, u ovom vrlo tehnološkom svijetu, sve se vrti oko učenja napamet, a šah pomaže djeci da shvate kako stvari funkcioniraju. Idealno vrijeme za početak učenja šaha je između 6 i 9 godina kada djeca oblikuju svoje mehanizme donošenja odluka, a naši podaci pokazuju da se cjelokupni obrazovni rezultati poboljšavaju kada djeca počnu učiti šah u toj dobi.

Gari Kasparov. Snimio Marko Posavec.
Gari Kasparov. Snimio Marko Posavec.

Poznati je velemajstor rekao i kako je impresioniran brojem šahovskih klubova u maloj Koprivnici, dodavši kako to ukazuje na veliku šahovsku tradiciju u Hrvatskoj.

Ispred okupljenih predstavnika šahovskih klubova obratio se Hrvoje Matijević:

Mislim djelomično da smo to i zaslužili s time što radimo, što odgajamo generacije mladih šahista, što volimo šah, što u našem kraju imamo i reprezentativce i osvajače niza kadetskih i juniorskih medalja na državnoj razini… Dolazak najboljeg od najboljih svih vremena u šahu, Garija Kasparova, sigurno će nam biti poticaj i snažan impuls za daljnji rad.

Hrvoje Matijević i Gari Kasparov. Snimio Marko Posavec.
Hrvoje Matijević i Gari Kasparov. Snimio Marko Posavec.

Šahovski reprezentativac i predsjednik Športskog šahovskog kluba Podravka Jurica Srbiš Kasparovu je predao Plaketu prijateljstva, a najveći je svjetski velemajstor potom odigrao simultanku na 15 ploča na Renesansnom festivalu.

zatvori