Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Grad Đurđevac u suradnji s vinogradarima nastavlja asfaltiranje goričkih puteva

U Budrovcu je održan sastanak vinogradara s predjela Peski.

Na sastanku su se okupili zainteresirani vlasnici klijeti za asfaltiranje goričkih puteva, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Sastanak je organiziran kako bi se utvrdilo koliko je vlasnika klijeti zainteresirano za asfaltiranje pojedinih odvojaka. Da bi Grad ušao u realizaciju projekta potrebno je da vlasnici uspiju osigurati financijska sredstva za asfalterske radove kako bi se u cijelosti riješio problem održavanja goričkih puteva na tom brijegu jer uskoro kreće asfaltiranje staza po gradu.

Sufinanciranje goričkih puteva vršilo bi se po već uhodanom modelu i to tako da dio od 50 posto troškova asfaltiranja snose vlasnici klijeti, a Grad podmiruje troškove pripreme terena i 50 posto troškova asfaltiranja.

Gradonačelnik Hrvoje Janči je rekao da se zbog šteta koje nastaju uslijed jačih oborina stvaraju veliki troškovi održavanja.

– Stoga nastojimo u suradnji s vlasnicima kuća, klijeti i polja postići svoj dugoročni cilj. To je da se u što skorije vrijeme asfaltiraju svi putevi i ceste gdje je to moguće i koje se intenzivno koriste za pristup vinogradima i poljima. Tamo gdje to nije moguće nastojat ćemo urediti ceste kroz pojačano održavanje – rekao je Janči.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković istaknuo je da su asfaltirani putevi važni zbog turizma kojim se bavi sve više građana.

– Asfaltirani putevi olakšavaju dolazak gostiju i organiziranih tura do njihovih vinarija, ali je povećana i sama vrijednost nekretnina uz cestu. Tako su mnogi naši vinogradari proširili svoju ponudu sa smještajnim kapacitetima. Smještaj u prirodi i mir u zadnje vrijeme privlače sve veći broj gostiju – naglasio je Lacković.

Spomenimo da su se na sastanku svi vlasnici klijeti pozitivno očitovali i očekuje se nastavak ovakve suradnje na uređenju nerazvrstanih cesta i u budućem razdoblju.

zatvori