Utorak, 30. travnja 2024.

Isprobajte tandem bicikl za slijepe i volontirajte ako vam se svidi

Slijepe i slabovidne osobe uskoro će u Koprivnici – gradu bicikla moći iskusiti kako ga je i voziti. Bila je to ideja neformalne skupine mladih koja je u sklopu programa “Mladi – snaga zajednice” osvojila najviše bodova te samim time dobila suglasnost za daljnji rad na razvitku i realizaciji ideje, kao i financijsku podršku Grada i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba.

Kupljena su dva bicikla i nakon što su stigli iz Italije, jer nisu dostupni u Hrvatskoj, počele su radionice. Na njima su zainteresirani polaznici vježbali vožnju bicikla, penjanje, silaženje i upravljanje. Radionicu je vodio Siniša Herman, predsjednik Biciklističkog kluba Rotor, a s obzirom na to da je bicikl namijenjen za dvije osobe sama tehnika zahtijeva malo vježbe. — Sad smo orijentirani na svakodnevnu vježbu, znači da naši slijepi mladi nauče držati ravnotežu, da malo razviju taj osjećaj, percepciju svojega tijela u kretanju pa da nam bude lakše jer se vozi u dvoje. Ljudi se moraju dosta dobro uskladiti, dosta je dugačak i trom bicikl pa su nam i zavoji malo problem — rekao nam je ispred neformalne skupine mladih Alen Kerovec. Uz vježbe vožnje, polaznici su osposobljeni i za manje popravke poput pumpanja gume ili namještanja lanca, tako da bez straha mogu koristiti bicikle.

Ustupio Alen Kerovec.
Ustupio Alen Kerovec.

Kerovec nam je pojasnio i kako je prvobitna ideja i namjena bicikala osmišljena kao pomoć slijepima pri svakodnevnim obavezama koje imaju u gradu, primjerice odlazak liječniku ili obavljanje administracije. — Naša želja je da jedan bicikl ostane na korištenje Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije, znači da ga oni mogu koristiti u svakodnevnom radu. Udruga ima programe videćih pratnja, znači, cure na terenu koje obavljaju sa slijepim osobama što trebaju pa će im to, evo, dobro doći za obavljanje poslova po gradu da ne moraju ići autom. To je ekološka komponenta cijelog projekta — kaže Kerovec. Ovo je svakako veliki pomak i veliko olakšanje korisnicima te veliki doprinos ekologiji našega grada. — Jedan bicikl planiramo ostaviti Gradu Koprivnici da stoji na stajalištima za gradske bicikle da ga mogu i građani prema želji koristiti — najavio je Kerovec.

Građani ove neobične i korisne bicikle mogu vidjeti i isprobati sutra, 26. kolovoza, od 10 ujutro do 13 sati popodne. Radionica će se održati na poligonu HAK-a u Mažuranićevoj.

Također, članovi neformalne skupine mladih pozivaju sve zainteresirane u dobi do 30 godina da se prijave za volontiranje kako bi postali vozači bicikala za slijepe, čime bi se uključili u ovaj revolucionaran projekt te pomogli slijepim i slabovidnim osobama pri rekreaciji i druženju.

Ustupio Alen Kerovec.
Ustupio Alen Kerovec.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori