Utorak, 30. travnja 2024.

HERA organizira javnu akciju ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Članice Udruge HERA, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziraju javnu akciju senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Javna akcija održat će se u Đurđevcu u četvrtak od devet do 11 sati u prostoru Gradske tržnice.

U udruzi podsjećaju da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

– Glavna poruka obilježavanja ovog dana je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena. Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja – objašnjavaju.

Napominju kako je prema poznatim podacima u Hrvatskoj svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. Iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih koji trpe različite oblike nasilja.

– Cilj javne akcije je osvještavanje javnosti o problematici nasilja nad ženama. Tijekom javne akcije građani i građanke će putem letaka i edukativnih materijala koji će se dijeliti na akciji moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku – ističu u udruzi.

Pojašnjavaju kako je „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava i to 1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. prosinca – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6. prosinca – Godišnjica Montrealskog masakra te 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava sa kojim i završava kampanja.

zatvori