Subota, 5. listopada 2024.

FOTO Dobitnik Zlatne kune Manuel Marković: Proširili smo asortiman i proizvodnju, s dvoje smo došli na 22 zaposlenih, tržište nam je cijeli svijet

Najboljim gospodarstvenicima Koprivničko-križevačke županije dodijeljena su priznanja Zlatna kuna.

Priznanja su dodijeljena na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica i to u tri kategorije – najuspješnije malo, srednje i veliko poduzeće.

Zlatnu kunu u kategoriji najuspješnijeg velikog poduzeća dobila je Podravka, u kategoriji srednjeg poduzeća S. C. metalne konstrukcije, a u kategoriji malog poduzeća Sonitus acoustics.

Vlasnik koprivničke tvrtke Sonitus acoustics Manuel Marković kazao je da se bave proizvodnjom panela za akustiku prostora, a sjedište im je u Starigradu. Napomenuo je kako je situacija zadnje dvije godine bila jako specifična.

Snimio Valentino Štefanek.

– Epidemija koronavirusa mnogima nije dobro došla, kod nas je bilo suprotno. U segmentu uređenja interijera, a znamo da su se tijekom korone svi doma bavili s time, kod nas je sve eksplodiralo. To smo iskoristili za širenje asortimana i proizvodnih kapaciteta svjesni toga da bude prošla i korona i došla normalizacija tržišta. To se pokazalo dobrom odlukom jer dolazi do te normalizacije. Uz to došla je i kriza što sad možda i dovodi do nekog smanjenja. Situacija je potpuno neizvjesna – objasnio je ovaj mladi poduzetnik čija je firma s dvoje došla na 22 zaposlenih.

U planu su nova zapošljavanja, ali s obzirom na to da su novi pogoni u fazi uspostavljanja, prvo se moraju sami uhodati da vide kako će to organizacijski funkcionirati, nakon čega će se upustiti u promišljanje o novim radnim mjestima.

Marković je kazao kako im je primarno vanjsko tržište pa im tako čak 98 posto otpada na izvoz.

– Tržište nam  je cijeli svijet, imamo i distributera za Australiju i Ameriku, ali uglavnom smo fokusirani na Europe, Njemačka je naše najjače tržište – zaključio je.

Ivica Jurilj, vlasnik križevačkog poduzeća S. C. metalne konstrukcije, istaknuo je da posluju već 20 godina.

Snimio Valentino Štefanek.

– Počašćeni smo s ovom nagradom, to je jedan pečat za naš uporni i naporni rad i trud svih naših djelatnika. Imamo 60 radnika, a naša proizvodnja je bazirana na izradu raznih metalnih konstrukcija i strojeva. Primarno tržište nam je Italija, ali i cijeli svijet – zaključio je.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić prilikom dodjele nagrada naglasila je da unatoč svim okolnostima i teškoćama Podravka nastavlja sa svim poslovnim procesima i planovima koje su si zacrtali.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nastavljamo s investicijskim ciklusom kako je planirano, a osim toga jedan od ciljeva je i nastavak rada na povećanju materijalnih prava radnika – zaključila je Dalić.

Spomenimo da su kandidati za nagradu ocjenjivani temeljem kvalitativne i kvantitativne analize. U početnim analizama u obzir je uzeto 20 pokazatelja, a nakon čega se pristupilo kvalitativnoj analizi. Dobitnici nagrada na razini županije ulaze i u konkurenciju na nacionalnoj razini.

Dodajmo da su poduzetnicima na ovim priznanjima i nagradama čestitali i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Slušaj uživo
zatvori