Subota, 27. travnja 2024.

SLUČAJ BRZA CESTA Oporba ponovno napala župana, on odgovorio: Ovih dana bi trebali početi radovi

Ni današnja sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije nije prošla bez uvijek aktualne i sporne teme – brze ceste.

Kritike koje se tiču problema koji mještane naše županije okupira već godinama županu je uputilo nekoliko članova Županijske skupštine. Najprije je to pri donošenju polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2022. godinu učinio SDP-ov Mladen Kešer rekavši da je izvještaj pun suhoparnih brojki, a nigdje se ne spominje brza cesta.

– Onog za što se svi grčevito borimo nema u proračunu, a to je brza cesta. Gdje je brza cesta od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog? Gdje je? Nema je u proračunu, negdje se izgubila po putu – komentirao je Kešer.

Na točki koja je uslijedila, a koja se tiče izvješća o radu župana Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine župan Darko Koren rekao je da očito nema smisla predstavljati materijale.

– Članovi i članice skupštine su primili predmetne materijale, no ja neću davati uvodno obrazloženje jer sam shvatio da to nema smisla. Na izvještaj je uložen veliki trud od svih naših upravnih odjela, resornih pročelnika i Službe ureda župana i mislim da je on napravljen kvalitetno – kazao je Koren.

Na ovakav županov potez nije dobro reagirao SDP-ov Tomislav Golubić.

– Mislim da ovo nije primjeren način komunikacije jednog župana, no ako ste vi tako odlučili raditi i tako se obraćati predstavničkom tijelu to je vaš izbor. Što se tiče samog izvješća, on je rađen po špranci. Opet se ponavljaju jedne te iste stvari. Zašto se županija hvali sa stvarima s kojima nema veze? Prejudicira se kad će početi radovi na izgradnji brze ceste. Da se na to moglo utjecati od strane Županije, vjerujem da bi vi utjecali i da bi vi to napravili. Ponovno recikliramo istu priču, ne očekujemo ni odgovore. Žalosno je da župan daje ovakve izjave predstavničkom tijelu, no građani će prosuditi – rekao je Golubić.

Da je brza cesta već trebala biti gotova i pritom financirana novcem iz proračuna poručio je pak nezavisni Željko Lacković.

– Žalosno je gledati na televiziji velebna otvaranja cesta, mostova, prilaznih cesta, obilaznica, a mi kao da smo u crnoj rupi u kojoj sve kao štima, dajte samo muzike, da nam pleše kolo i da se zabavljamo, ipak je korona iza nas. U ovom izvještaju bi trebale biti ozbiljne stvari poput strategije prometnog povezivanja naše županije sa Zagrebom odnosno sa središtem Republike Hrvatske. U više navrata dobivali ste prijedloge da s financijskim sredstvima pokušate sudjelovati u izradi projektne dokumentacije koja bi pokretala projekt gradnje brze ceste od Koprivnice do Zagreba planirajući obilaznicu i ići s prijedlogom zajedničkog financiranja za što imate sredstva u proračunu, samo je potrebno iskomunicirati takav put. Takvim je putem krenula Virovitica jer nisu vjerovali da će cesta doći do njih i u tome su uspjeli. Kočite vlastiti kraj i razvoj Koprivničko-križevačke županije. Rezultati vašeg rada pokazuju vašu limitiranost. Gledajte što se zbiva u drugim sredinama. Slatko vam se smijati s ove pozicije na kojoj ste danas, a poslije će vam svi okrenuti leđa jer nemate rezultate – oštar je bio Lacković.

Župan Koren naglasio je da ponekad nema potrebe nadmudrivati se i odgovarati na bezbroj netočnosti koje na skupštini budu iznesene.

– Što se tiče ove cjelokupne rasprave, valjda je svima jasno da je ovo politička rasprava, što je naravno logično jer je ovo političko tijelo. No, bez obzira što se napravilo, oporba će sve uvijek prikazati negativno, a ono pozitivno neće naglasiti. Ovo je natjecanje u disciplini ‘što gore, to bolje’. Slušam ovo sve već dosta godina – požalio se Koren.

Pitanje što je s izgradnjom brze ceste odnosno dionice od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog na kraju sjednice ponovio je Mladen Kešer, na što je Koren odgovorio:

– Ta famozna brza cesta… Osjećam se bedast i meni samome to već zvuči apsurdno, ali treba se početi raditi svakog dana. Nedavno sam s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem bio u razgovoru i imali smo informaciju da bi radovi trebali početi 6. rujna. Mislim da to neće biti sutra, no pouzdano znam da su svi elementi za početak radova osigurani. Imamo izvođača, imamo odluku Vlade o povećanju cijena materijala, imamo odluku Uprave Hrvatskih cesta za potpisivanje aneksa ugovora, čujem se svako malo s tvrtkom Kamgrad… Ovih dana bi trebali potpisati aneks ugovora i početi raditi. Svi ćete biti pozvani na otvorenje – zaključio je Koren.

zatvori