Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Jelena Kovačić: Iskustvo Ljetne pozornice bilo je moćno i snažno, našom izvedbom pokušale smo dati poticaj za osnaživanje drugih

Proteklog tjedna u Forumu udruga nezavisne kulture u Koprivnici po prvi je put održan dramsko-glazbeno-likovni program za odrasle “Ljetna pozornica” koji je završio scenskim prikazom.

Odrasli su tako imali priliku kreativno se izraziti, improvizirati, osmišljavati, oblikovati i stvarati.

Voditeljica programa Jelena Kovačić, dramska pedagoginja, profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti, rekla je Dravi.info da je cilj programa bio stvarati i kreativno se izražavati, raditi na sebi, ali i skupiti iskustva i alate za svoj rad – bilo odgojno-obrazovni, humanistički, umjetnički i slično.

Tri vrste međusobno povezanih radionica

Održale su se tri vrste radionica – dramska koju je vodila Jelena Kovačić, likovna za koju je bila zadužena Margareta Cahunek, odgojiteljica koja se s djecom bavi likovnim izražavanjem, te glazbena koju je vodila zborovođa i pijanistica Iva Jarić Bremec dok je koordinatorica programa bila Irena Sertić.

– One su sve bile međusobno povezane, imale su istu temu – strahovi, želje i nadanja. Počele smo s dramskom radionicom i procesom stvaralaštva, zatim likovnom radionicom gdje su se na likovni način polaznice mogli izraziti i završilo se glazbenom radionicom u smislu glazbene kulise i zvukova koji su pridonijeli stvaranju atmosfere izvedbe – istaknula je.

Dodala je da su u procesu koristili razne dramske tehnike i igre pomoću kojih su se polaznice međusobno upoznavale, stekle povjerenje grupe i onda su dobile mogućnost otvoriti se i dramski se izražavati.

– Kroz te različite dramske tehnike, vježbe i metode pripremale su se za improviziranje i za stvaranje kolektivnih tekstova i u stihu i u prozi, i onda su zapravo nastali tekstovi, odnosno izvedba koju smo nazvali “Hej ti”. Te tekstove odnosno osjećaje potom su prenijele na papir, ali i nadopunile raznim zvukovima i kulisnom glazbom. Prema tome je nastala ta naša kratka eksperimentalna izvedba koja je bila prožeta osobno-fiktivnim iskustvima, glazbom i slikom – objasnila je.

Zadovoljstvo polaznica

Kazala je da su sve polaznice bilo vrlo zadovoljne.

– Rekle su da su prošle kroz jedno jako zanimljivo iskustvo, odnosno nekakvu mješavinu osjećaja. Nalazimo se u izazovnom vremenu, bila je korona, nekakve strašne stvari se u svijetu događaju, tako da nam je ova tema – strahovi, želje, nadanja, dala da osnažimo sami sebe, ali i da tom našom izvedbom damo poticaj za osnaživanje drugih. Komentirale su da je to bilo moćno i snažno iskustvo kroz koje su prošle, a ja bih se s time složila, jer je meni bilo izazovno, zanimljivo lijepo i intimno. Sve smo vrlo zadovoljne i smatramo da nam je ovo dalo vjetar u leđa. Koprivnici ovako nešto nedostaje i možemo napraviti puno lijepih stvari – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori