Utorak, 15. listopada 2024.

FOTO: ‘POSTAJE KRIŽNOG PUTA’ Talentirana osnovnoškolka Klara Solić na Sjeveru predstavila svoje likovno stvaralaštvo

Klara Solić, učenica 6.b razreda Osnovne škole Gola, u subotu je na Sveučilišu Sjever u Koprivnici otvorila svoju izložbu “Postaje Križnog puta”.

Kako je to poručila ravnateljica škole Violeta Pranjić, prva je ovo samostalna izložba mlade autorice koja je izuzetno vrijedna, marljiva i samozatajna učenica.

– Odlična je učenica koja redovito izvršava sve svoje školske obveze, sudjeluje na brojnim natjecanjima te postiže izvrsne rezultate. Između ostalog, ove školske godine osvojila je prvo mjesto na županijskom natjecanju iz matematike. Iako ima puno obveza, uvijek nađe vremena za ono što voli, a to je likovno stvaralaštvo – naglasila je.

Klarin stil crtanja, kako navodi njen mentor i učitelj likovne kulture Mario Dimić, najviše odgovara grafičkoj tehnici bakropisa. Međutim, do sada se nije iskušala u toj zahtjevnoj tehnici.

– Tijekom ljeta prošle godine mentor je došao na ideju i rizik te pripremio jednu cinkotit pločicu za tehniku bakropisa i u kolovozu ponudio Klari da na isti način kao što crta flomasterom raster, pokuša iglom crtati po limu koji je premazan asvaltom. Prije početka nastave u rujnu, Klara je donijela na uvid gotov rad s motivom kameleona, a mentor je ostao zatečen viđenim. Bilo je jasno da je Klara rođena grafičarka, a tek joj je 12 godina – nastavila je Pranjić.

Mentor i učenica su se dogovorili da stoga napravi seriju od 14 bakropisa na temu postaja Križnog puta i da u travnju postave izložbu povodom Uskrsa kojom bi i Dimić obilježio 20 godina svog pedagoškog rada.

– Ovim procesom rada Klara je, kako njen mentor navodi, probila sve granice rada u osnovnoj školi jer se učenici tek u školi za primijenjenu umjetnost i dizajn susreću sa grafičkim tehnikama dubokog tiska, a usavršavaju se na Akademiji likovnih umjetnosti. Klarin uspjeh podignut je na najviši nivo likovnosti za učenicu u osnovnoj školi. Nakon ovog ciklusa, mentor je obećao kako će Klaru tijekom sedmog razreda naučiti i tehniku aquatinte te u osmom razredu suhu iglu. Kada završi osnovnu školu vladat će grafičkim tehnikama dubokog tiska – objasnila je.

Spomenimo i kako je kao uvod u izložbu Dimić predstavio digitalnu monografiju, sažeo je svojih 20 godina pedagoškog rada pod nazivom “Od Gvozda do Gole”. Pročelnik Odsjeka za medijski dizajn na Sveučilištu Sjever Mario Periša pozdravio je sve prisutne uzvanike te rekao par riječi o radu Dimića, a osvrt na njegov cjelokupni rad dao je i profesor književnosti te jedan od urednika školskih novina Ivan Rodić. O Klarinoj izložbi govorili su pak Dimić, Pranjić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je i otvorio izložbu.

Slušaj uživo
zatvori