Utorak, 15. listopada 2024.

FOTO Mladi koprivnički matematičari osmislili i proveli ekipno kreativno natjecanje ‘3MATH’

Članovi Udruge mladih koprivničkih matematičara osmislili su i proveli ekipno matematičko-kreativno natjecanje naziva “3MATH”.

Iz udruge su poručili kako je ovo natjecanje potpuno drugačije od klasičnih matematičkih natjecanja, a osmislili su ga članovi Mara Grašić, Bojana Habek, Željka Hanžek, Marina Njerš, Nenad Solić, Hrvoje Šelimber i Ksenija Varović.

– Kroz ovo natjecanje učenici se uče timskom radu i razmjeni ideja, a to su vještine koje će im trebati u njihovoj budućnosti. Kod učenika se potiče istraživački pristup. Rješavanjem problema kako bi došli do rješenja učenici postaju mali istražitelji te na taj način lakše stvaraju nove ideje što u konačnici vodi stvaranju trajnijeg znanja i dublje razumijevanje onoga što se uči. Također, potiče se razvoj logičkog mišljenja, stjecanje vještina koncentracije, ustrajnosti i dosjetljivosti – objasnili su.

Dodali su kako su se natjecatelji prijavljivali slanjem video uratka, plakata i stripa na zadanu temu, a svaka ekipa sastojala se od tri člana. Teme i kategorije su bile “Matematika u crtiću” za niže razrede osnovne škole, “Matematika i rekordi” za pete razrede, “Matematika u slici” za šeste razrede, “Matematika u kuhinji” za sedme razrede, “Matematika u prirodi” za osme razrede i “Matematika i promet” za prve i druge razrede srednje škole. Učenici su imali vremenski rok od dva mjeseca za izradu radova, a odaziv je bio velik, naglasili su.

– Svaki rad koji je pristigao jedinstven je na svoj način pa je ocjenjivačko povjerenstvo imalo težak zadatak. Zbog kompleksnosti tema i načina izrade te kako bi se svaki rad procijenio od strane adekvatnih stručnjaka, ocjenjivačko povjerenstvo činili su doktori znanosti s prirodoslovnih fakulteta, diplomirani inženjeri, ekonomisti i pravnici, muzejski pedagog, profesor pedagogije i viša knjižničarka te profesori i učitelji iz struke. Članovi ocjenjivačkog povjerenstva su bili Sanja Pakasin, Sonja Delimar, Željka Dijanić, Tamara Srnec, Maša Zamljačanec, Petra Žiga, Siniša Jelovčan, Ivan Derdić, Ljiljana Vugrinec, Ljiljana Pavleković, Željka Zorić, Ivana Dombaj Čižmak i Robert Gortan – spomenuli su u udruzi.

Prva mjesta u zadanim kategorijama osvojili su tako učenici iz Područne škole Otočka, Osnovne škole Sesvete, Osnovne škole Gola, Osnovne škole Braća Radić i Gimnazije Fran Galović. Zbog kreativnosti, inovativnosti i kvalitete rada pohvaljeni su još i radovi učenika iz Osnovne škole Gola, Osnovne škole Pakoštana, Područne škole Josipa Generalića i pet radova iz Osnovne škole Braća Radić.

Slušaj uživo
zatvori