Subota, 27. travnja 2024.

SVE NA JEDNOM MJESTU Dr. Vadla objasnila kada na brzi, a kada na PCR test, tko mora u izolaciju i na koliko dugo…

Od prošlog tjedna građani mogu dobiti COVID potvrdu na temelju brzog antigenskog testiranja provedenog kod liječnika opće prakse.

Kako nam je to objasnila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla, ovakvu je odluku donio Nacionalni stožer civilne zaštite kako bi se smanjile gužve na PCR testiranjima i što prije dijagnosticirala bolest kod osoba koje imaju simptome.

– Neki kolege su se odmah uključili u tu akciju, neki se još privikavaju, vjerujem da će u narednim danima biti još bolje organizirani. Cilj toga je da se praktički kod svih koji imaju određene smetnje u što kraćem roku potvrdi da se radi o koronavirusu ili da se ta tvrdnja opovrgne. Na osnovu toga, ako se dokaže da je netko bolestan putem brzog antigenskog testa, liječnik opće prakse ga odmah može uvesti u takozvanu platformu gdje se bilježe sve pozitivne osnove i može izdati potvrdu o preboljenju kad prođe određeni rok, odnosno sedam ili 10 dana izolacije – objašnjava dr. Vadla.

Dužina trajanja izolacije ovisi o tome je li osoba prije pozitivnog nalaza već imala koronavirus i je li cijepljenja i docijepljena, ali i o tome ima li lakšu ili težu kliničku sliku.

– Ako ta osoba nije cijepljena niti je prethodno preboljela COVID-19 onda ide u 10-dnevnu izolaciju, no ako je oboljela osoba cijepljena i ako je blaža klinička slika ide u sedmodnevnu izolaciju. Ako osoba ima težu klinički sliku i ako je imunokompromitirana onda ta izolacija može trajati i 20 dana – napominje dr. Vadla.

Snimio Valentino Štefanek.

Važno je napomenuti da se potvrda o preboljenju ne može izdati temeljem takozvanog kućnog testa koji se može kupiti u ljekarni. Dakle, netko tko sam napravi kod kuće test, ne može sam sebe proglasiti pozitivnim i na temelju toga dobiti potvrdu, brzi antigenski test mora se učiniti isključivo kod liječnika.

– Zdravstveni djelatnici traže, i sukladno uputi je traženo, da se to što bi se kod kuće napravilo kao nekakav orijentacijski test, ipak potvrdi sa standardiziranim testovima koji su registrirani u Hrvatskoj i da taj uzorak uzme zdravstvena osoba. Ispravno uzet uzorak je ključna stvar u toj cijeloj priči. Liječnik koji prati pacijenta mora napraviti određenu dijagnostiku da može dalje postupiti, objasniti mu što je sve potrebno napraviti, kako se ponašati, otvoriti mu bolovanje i izolaciju, obraditi bliske kućne kontakte – pojašnjava dr. Vadla.

Onima koji su negativni na brzom antigenskom testu potvrda, kao i do sad, vrijedi 48 sati. S druge strane, potvrda o preboljenju koja se dobiva temeljem pozitivnog brzog antigenskog testa vrijedi godinu dana i to samo unutar Republike Hrvatske. Dakle, za odlazak u inozemstvo i dalje je potreban PCR test, napomenula je Vadla i dodala da će u nekim slučajevima osobe morati biti testirane na oba načina.

– Ako dođe do nekakvih situacija da bi se brzim antigenskim testom pokazao negativni test, a osoba ima klinički sliku dalje razvijenu, onda se može puno sofisticiranijom tehnikom, a to je PCR, otkriti je li ta osoba stvarno pozitivna – naglašava dr. Vadla.

Dodajmo da su algoritmi postupanja vezano uz bolest COVID-19 objavljeni na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u njima se mogu pronaći i detaljne upute postupanja s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene.

zatvori