Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Biciklisti voze pijani, razgovaraju na mobitel i idu kuda ne bi smjeli

Službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke tijekom jučerašnjeg su dana proveli preventivno-represivnu akciju ‘Sigurno biciklom u prometu’ povodom Svjetskog dana biciklista.

Biciklisti su tradicionalno jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, ali često se ni sami ne pridržavaju prometnih propisa. Tome doprinosi i činjenica da mnoge naše prometnice nisu prilagođene biciklističkom prometu, kao i to da biciklisti često više pažnje pridaju ‘lakoći vožnje’ umjesto vlastitoj sigurnosti.

Tome u prilog govore i statistički podaci. U prvoj polovici ove godine vozači bicikala na području naše Policijske uprave sudjelovali su u 20 prometnih nesreća, a dvojica su nažalost i smrtno stradala. Troje ih je teško, a devetero lakše ozlijeđeno. Nisu sve te nesreće skrivili biciklisti, ali one koje jesu nastale su zbog nepropisnog uključivanja u promet, nepropisnog skretanja i oduzimanja prednosti prolaska. U noćnim satima, nesrećama je pridonijelo i nekorištenje svjetala te nenošenje reflektirajuće odjeće.

Kako bi se smanjio broj vozača bicikala koji krše prometne propise te ujedno povećao broj biciklista koji na pravilan (i razuman) način sudjeluju u cestovnom prometu, a samim time i poboljšalo stanje sigurnosti, naši su policijski službenici jučer proveli akciju u Koprivnici, Đurđevcu, Kloštru Podravskom i Križevcima.

Akcijom je obuhvaćeno ukupno 56 vozača bicikala. Njih 20 ili 35% zatečeno je u prekršaju, a najteži je počinio 54-godišnji Križevčanin koji je gradom krstario na dva kotača i s 1,49 promila alkohola u krvi. Tri su se vozača za vrijeme vožnje koristila mobitelima, a 16 ih se nepropisno kretalo nogostupom i obilježenim pješačkim prijelazima. Vozačima su uručeni leci kojima su upoznati sa stradavanjem biciklista u prometu i savjetima za sigurno kretanje, a kako bi ih se potaknulo na pravilno ponašanje u prometu, vozači koji nisu zatečeni u prekršaju dobili su preventivne materijale podravsko-prigorske Policijske uprave. Tijekom preventivne akcije policijski službenici su na bicikle postavljali i reflektirajuće navlake za žbice.

A policija je najavila još jednu sličnu akciju i to za ponedjeljak kada će, osim biciklista, kontrolirati i pješake.

Slušaj uživo
zatvori