Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Pintar i dalje na čelu županijskog HSU-a: Puno smo toga ostvarili za naše umirovljenike, s tom misijom nastavljamo dalje

Željko Pintar novi je stari predsjednik Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika.

Da će na ovoj funkciji biti i u trećem mandatu, odlučeno je jučer na izbornoj skupštini.

Pintar je naglasio da su njegovi dosadašnji suradnici bili Slavko Konfic i Ivan Kostanjevec.

– Zahvalio sam se starijim kolegama koji su sami izrazili želju da zbog godina više ne obavljaju dužnost potpredsjednika stranke. Potpredsjednici će u ovom mandatu biti Božidar Štubelj, predsjednik gradske organizacije Grada Križevaca, i Ljubica Penezić, predsjednica općinske organizacije Ferdinandovac – kazao je Pintar.

Naglasio je kako je njihov najvažniji projekt već ostvaren, a riječ je o osnivanju Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi kojim su postali savjetodavno tijelo u radu koprivničko-križevačkog župana i upravnih tijela i to za pomoć starijim osobama u smislu dostojanstvenog života, materijalne sigurnosti i uključivanja umirovljenika u sve aspekte društvenog života.

– Jedan od najvažnijih projekata kojeg smo realizirali je sufinanciranje smještaja umirovljenika i osoba starije životne dobi u privatne i obiteljske domove, ali i domove obrtnika i vjerskih zajednica. Tako je trenutno 250 ljudi na području županije smješteno u te ustanove, a ako uzmemo i Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica koji ima 270 korisnika, to su gotovo dvije trećine korisnika koji su obuhvaćeni subvencioniranjem – objasnio je Pintar.

Napomenuo je da je iz županijskog proračuna za subvencioniranje u 2019., 2020. i 2021. izdvojeno milijun kuna. Dodao je da je u njihovom fokusu i briga o gerontološkoj službi, pomoći u kući i svim drugim potrebama umirovljenika, a posebno je naglasio projekt palijative u koprivničkoj bolnici.

– Centar za palijativnu skrb u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek ljudima koji odlaze na onaj drugi, bolji svijet, omogućit će se da na jedan dostojanstven način to naprave. Isto tako, u planu je i osnivanje mobilnog tima gdje bi liječnik i sestra tu istu uslugu pružali u kućnim posjetima. Važno je i uspostaviti dnevne boravke kako bi naši umirovljenici imali gdje otići u svoje slobodno vrijeme i družiti se s prijateljima – zaključio je Pintar i zahvalio koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu na pomoći i podršci koju imaju.

Spomenimo da su izbornoj skupštini prisustvovali i predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.

zatvori