Nedjelja, 6. listopada 2024.

U dvije godine pet policijskih kamera u 13 kućišta diljem županije ‘uhvatilo’ gotovo 8.000 prekršaja

Dvije su godine prošle otkako su diljem županije postavljene kamere za nadzor brzine koje su u tom vremenu zabilježile gotovo 8.000 prekršaja.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da je diljem županije postavljeno 13 kućišta za stacionirane kamere za nadzor brzine u kojima se nalazi pet kamera koje se po potrebi premještaju iz kućišta u kućište.

– Od 15. listopada 2019. godine do 30. rujna 2021. godine pomoću stacionarnih uređaja za nadzor brzine utvrđeno je 7.959 prekršaja. U prvih devet mjeseci ove godine utvrđeno je 3.349 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja – istaknuli su u policiji.

Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine utvrđeno je 2.745 prekršaja, što je povećanje za više od 600 prekršaja odnosno 22 posto.

Što se tiče rekordera, na širem koprivničkom području najveća utvrđena brzina kretanja zabilježena je u Ulici Stjepana Radića u Reki gdje je vozač motocikla u svibnju ove godine vozio 128 kilometara na sat na dijelu ceste gdje je dopuštena brzina 70 kilometara na sat.

Što se tiče županijskih rekordera, najveća zabilježena brzina bila je u Kenđelovcu nedaleko Križevaca gdje je u siječnju ove godine vozač osobnog automobila vozio 138 kilometara na sat na dijelu ceste gdje je ograničenje 70. Najveće prekoračenje brzine bilo je pak u Kalničkoj ulici u Križevcima gdje je vozač automobilom vozio 135 kilometara na sat na dijelu gdje je ograničenje 50, odnosno vozio je čak 85 kilometara na sat brže od dopuštenog.

Dodajmo da su kamere u prvih devet mjeseci ove godine zabilježile i 243 prekoračenja brzine kretanja žurnih službi, odnosno vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca.

– U slučaju kada se uređajima za nadzor brzine evidentiraju vozila bilo koje žurne službe, poduzimaju se radnje kojima se utvrđuje postoji li osnova za primjenu članaka 149. i 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano izuzeće pojedinih vozila s pravom prednosti prolaska od činjenja prekršaja vezanih uz brzinu. Ako se utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti iz navedenih članaka, odnosno da se izuzeće ne može primijeniti, prekršaj se procesuira – zaključili su u policiji.

Slušaj uživo
zatvori