Srijeda, 2. listopada 2024.

Profesorica iz Los Angelesa posjetila Spomen-područje Danicu

Spomen-područje Danicu posjetila je ovih dana u pratnji ravnateljice Hrvatskog željezničkog muzeja Tamare Štefanac dr.sc. Anne Gilliland, profesorica arhivistike na University of California u Los Angelesu.

Dr.sc. Gilliland danas je gostujuća izvanredna profesorica povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru, a bavi se proučavanjem uloge pamćenja, zapisa i dokumentacije koja se odnosi na Drugi svjetski rat u Europi te logorske sustave i holokaust u NDH.

U studijskom obilasku Danice prof. Gilliland upoznata je s djelovanjem ustaškog logora Danica 15.4.1941-1.9.1942., stradanjem logoraša s Danice u europskim nacističkim logorima od Auschwitza do Norveške, kao i sa skorim objavljivanjem znanstvene monografije o logoru Danica autora dr. Zdravka Dizdara za koju je kao vrstan poznavatelj problematike hrvatske u drugom svjetskom ratu sama istakla da će biti važan doprinos hrvatskoj, ali i europskoj historiografiji koja se bavi logorskim sustavima za nacističke Njemačke.

Posebno se zainteresirala za problematiku lokomotive koja je vozila logoraše u Danicu a koja se danas nalazi izložena na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

Nakon Danice uslijedio je studijski obilazak Lepoglave, Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna i ostalih memorijalnih centara.

Dražen Ernečić
kustos Spomen-područja Danica

Slušaj uživo
zatvori