Utorak, 1. listopada 2024.

BOGATSTVO SADRŽAJA Zajednica tehničke kulture Grada Koprivnice obilježava 26. rođendan

Na današnji dan prije 26 godina osnovana je Zajednica tehničke kulture Grada Koprivnice u sklopu koje danas djeluje osam klubova i četiri sekcije.

Tajnica zajednice Ljubica Cader rekla je Dravi.info da je zajednica osnovana s ciljem poticanja i promicanja aktivnosti tehničke kulture na našem području.

– Udrugama, odnosno klubovima s područja grada nudimo mogućnost da se učlane u ZTK, naravno ako je njihovo područje djelovanja sukladno Zakonu o tehničkoj kulturi. Grad Koprivnica svake godine odobrava određeni financijski iznos iz proračuna za planirane programe u tehničkoj kulturi, a taj ukupan iznos doznačuje se nama pa mi na početku svake kalendarske godine objavljujemo javni poziv za sufinanciranje pojedinačnih programa udruga građana koje su naše članice. Nudimo im i prostor u kojem mogu obavljati svoje aktivnosti poput radionica, predavanja, izložbi i slično – objasnila je Cader i dodala da raspolažu sa 140.000 kuna no voljeli bi da taj iznos bude veći i nadaju se da će se to promijeniti.

U godini iza nas zajednica je imala 234 člana – od toga 108 djece i mladih i 126 odraslih, provodili su se mnogi programi, no ipak pandemija koronavirusa ostavila je traga.

– U 2020. godini dva naša kluba nisu mogla u potpunosti provesti planirane programe, prvenstveno zato što je njihova aktivnost iziskivala okupljanja koja su bila ograničena. Astronomsko društvo Koprivnica nije moglo provesti jednu aktivnost koja je bila planirana krajem godine i Foto kino klub “Podravina” nije bio u mogućnosti organizirati izložbu fotografija. Izložba je bila postavljena, no zainteresirani građani mogli su je pojedinačno razgledati – istaknula je.

Ipak, unatoč koronavirusu, nisu izostale nagrade i zapaženi rezultati.

– Tradicionalno svake godine nagrađujemo darovitu djecu koja su svojim radom i aktivnostima postigli značajnije rezultate. I prošle godine su djeca sudjelovala na raznim natjecanjima, neka natjecanja bila su online, a neka takmičenja su se ipak održala. Djecu to veseli. Istaknula bih rezultate Kino sekcije “Mravec” na čelu s voditeljicom Karmen Bardek koja postiže značajne rezultate na raznim natjecanjima izvan Hrvatske. No, ni ostali klubovi i udruge nisu ništa manje značajni, jer sudjeluju u raznim natjecanjima gdje su uvijek pri vrhu s rezultatima, a i organiziraju razna natjecanja u našem gradu, primjerice Ronilački klub “Šoderica” – zaključila je Cader i kazala da im je u planu poraditi na proširenju djelovanja.

Spomenimo da su klubovi u sastavu zajednice Astronomsko društvo Koprivnica, Aero klub “Krila Koprivnice”, Radio klub Koprivnica, Radio klub “Talan co” Koprivnica, Foto kino klub “Podravina” Koprivnica, Ronilački klub “Šoderica”, Zmajarski klub “Kampus” Koprivnica, Športska udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, a sekcije Aviomodelarska sekcija, Elektronička sekcija, Kino sekcija “Mravec” i Sekcija robotike.

Slušaj uživo
zatvori