Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Koprivnički fotograf Boris Fabijanec bilježi trenutke koje većina ne primjećuje: Samo treba zastati na tren

Koprivničanac Boris Fabijanec svoje je slobodno vrijeme odlučio uložiti u bavljenje fotografijom.

Ozbiljnije tako fotografira tijekom proteklih pet godina, a kako i sam govori, ljubav prema zaustavljanju trenutaka pojavila se u isto vrijeme kada je slobodno vrijeme počeo koristiti na šetnje prirodom.

– Jedno se jednostavno spojilo s drugim – govori.

Školu fotografije nije završio, a iskustvo stječe kroz prijateljske savjete.

– Učim u praksi te od onih koji se fotografijom bave podosta duže od mene. Je li škola potrebna ili ne, pretpostavljam da ovisi od čovjeka do čovjeka. Rado bih završio neki tečaj, svako iskustvo je dobro došlo – dodaje.

Foto: Boris Fabijanec

Motivi kojima prilikom fotografiranja posvećuje najviše pažnje vezani su uz ljepote prirode.

– Najdraži motivi za fotografiranje su mi uglavnom izlasci i zalasci sunca, pogotovo uz vodene površine. Prirodu smatram neiscrpnim izvorom inspiracije. Samo treba malo pogledati oko sebe – tvrdi.

Upravo zato zelenilo najčešće i ispunjava kadrove Fabijančevih fotografija.

– Fotografiram uglavnom pejzaže, floru i faunu. Moje fotografije su prikaz nečega što je stalno ovdje, oko nas, a što većina uglavnom ne primjećuje jer su ili zaokupljeni svojim stvarima ili ih to jednostavno ne interesira, a samo treba zastati na tren – otkriva.

Iako trenutno posjeduje nešto skuplji fotoaparat, Fabijanec smatra kako u hobističkoj fazi profesionalna oprema nije nužna, a što najbolje potvrđuje činjenica kako je nedavno sudjelovao u fotonatječaju “Volim svoju županiju” u kojemu je postigao značajan uspjeh.

– Poslao sam svoje fotografije na nagovor prijatelja i ove sam godine završio u 20 najboljih radova što mi je došlo kao iznenađenje, da budem iskren – spominje.

Foto: Boris Fabijanec

Osim na fotografskim natječajima, svoje fotografije pokazuje na društvenim mrežama, ali i na ponekim izložbama.

– Radove objavljujem na Facebooku i Instagramu. Izložio sam nekoliko fotografija na Tjednu upoznavanja groblja Europe 2019. godine te na zajedničkoj izložbi Kulturno-umjetničkog društva Podravka tijekom 15. Noći muzeja 2020. godine – nastavlja.

Upravo je vodstvo KUD-a Podravka prepoznalo njegov umjetnički izražaj. Naime, odnedavno je postao predsjednik Likovne sekcije Podravka 72.

– Pozicija predsjednika je jedan novi izazov i novo iskustvo u svakom slučaju pa kako bude, bude, dobro je došlo. Kao predsjednik zajedno s Izvršnim odborom sekcije dajem svoje prijedloge i mišljenja predsjednici društva, izvještavam o planovima i programima rada likovne sekcije, o nastupima i gostovanjima te o organizaciji izložbi i likovnih kolonija, kao i o drugim pitanjima od značaja za rad i djelovanje sekcije. U zajedničkom dogovoru realiziram dogovorene aktivnosti – napominje.

Na pitanje što donosi budućnost, Fabijanec odgovara kako se fotografija konstantno razvija i napreduje, a nada se da će se taj razvoj pozitivno odraziti na ovu umjetnost.

– Što se od mene može očekivati, iskreno, ne znam. Nemam planove, više idem na spontanost i na trenutke pa će vrijeme reći svoje. Uvijek sam spreman isprobati nešto novo, što tu i tamo i dođe – zaključuje.

zatvori