Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

PAD NEZAPOSLENOSTI Najviše se tražili radnici u građevinarstvu

Krajem lipnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.906 nezaposlenih osoba.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci iz kojih je vidljivo da je u odnosu na svibanj evidentirano 87 nezaposlenih osoba ili 4,4 posto manje, dok je u odnosu na lipanj prethodne godine evidentirana 251 osoba ili 11,6 posto manje. U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama evidentiran je pad broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 23 osobe ili četiri posto, u Koprivnici za 34 osobe ili 2,8 posto te u Križevcima za 30 osoba ili 16 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, podaci pokazuju da su tijekom lipnja izašle 363 osobe, što je za 14,2 posto više nego u svibnju te za 12,5 posto manje nego u lipnju prethodne godine. Od toga je zaposleno 300 osoba, odnosno 82,6 posto od ukupnih izlazaka.

Što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba je tijekom lipnja bilo 276, što je za 41,5 posto više nego u svibnju te za 2,5 posto manje nego u lipnju prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolazi 201 osoba ili 72,8 posto.

Nadalje, Područni ured Križevci tijekom lipnja evidentira 455 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 24,3 posto više nego u svibnju te za 54,2 posto više nego u lipnju prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i na malo. Najtraženija zanimanja u lipnju su radnik, odnosno radnica za pomoć u kući, radnik odnosno radnica na proizvodnoj liniji, konobar, odnosno konobarica, prodavač, odnosno prodavačica i čistač, odnosno čistačica.

Slušaj uživo
zatvori