Nedjelja, 1. rujna 2024.

Dobrovoljno darivanje krvi nastavlja se srpanjskim akcijama

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi ovog mjeseca počinju u ponedjeljak, 19. srpnja, a završavaju u petak, 23. srpnja.

Poručili su to iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i dodali kako će se akcije darivanja krvi provoditi na nekoliko lokacija.

– Prva tri dana u tjednu ruku možete doći pružiti kod nas u društvu u Ulici braće Radić 7, dok će u četvrtak i petak ekipe transfuzijske medicine dragocjenu tekućinu prikupljati na terenu. Nakon dužeg vremena, akcije će se provoditi u sjedištu Podravke u Starčevićevoj ulici te u tvornici Belupo na Danici, stoga vjerujemo u povećani odaziv naših darivateljima iz tih tvrtki – nastavili su.

U društvu su spomenuli i kako osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja, odnosno prestanka simptoma. Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji, odnosno cjepiva Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac ili ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji, odnosno cjepiva AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen,Sputnik V – odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva što uključuje bol, crvenilo, svrbež, otok. Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo što uključuje umor, glavobolju, bolove u mišićima, zimicu, bolove u zglobovima, povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu, limfadenopatiju.
  • Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom, odnosno kineskim cjepivima Sinopharm i Sinovac – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja

RASPORED AKCIJA

19. srpnja 2021. (ponedjeljak) akcija će biti od 8:30 do 12 sati i od 12:30 do 16 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u Ulici braće Radića 7.

20. srpnja 2021. (utorak) akcija će biti od 10 sati do 13:30 i od 14 sati do 17:30 u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

21. srpnja 2021. (srijeda) akcija će biti u vremenu od 10:30 do 14 sati i 14:30 do 18 sati prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

22. srpnja 2021. (četvrtak) akcije će biti od osam sati do 11 sati u Hrvatskim željeznicama u prostorijama Željezničke stanice Koprivnica, a poslijepodne od 12:30 do 15:30 u tvornici Belupo, Danica 5.

23. srpnja 2021. (petak) akcija će se održati u prijepodnevnim satima od osam sati do 11:30 u Podravki, Ante Starčevića 32.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica
zatvori