Srijeda, 9. listopada 2024.

POLICIJSKA AKCIJA Od 21 pregledane autosjedalice, njih 20 neispravno montirano

Djelatnici Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s članovima udruge Roda – roditelji u akciji kod obrta za čuvanje djece “Dedo medo” i “Bakino dvorište” u Koprivnici proveli su preventivni pregled korištenja autosjedalica.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da je preventivni pregled obavljen u srijedu u sklopu akcije “Siguran prijevoz djece u vozilima”.

– Kontrolirana je 21 autosjedalica, od čega je jedna autosjedalica bila ispravno montirana u vozilu i jedno dijete ispravno vezano. Od ukupnog broja kontroliranih autosjedalica utvrđeno je da njih 20 nije ispravno montirano odnosno fiksirano u vozilu, dok je kod nekih utvrđeno više neispravnosti – istaknuli su u policiji.

Dodali su da je u čak 14 autosjedalica bila prelabavo zategnuto, u pet slučajeva nepravilno je upotrijebljen naslon za glavu, a u tri slučaja je autosjedalica bila neprimjerena uzrastu djece koliko je bilo i zaokrenutih pojaseva autosjedalice. Zabilježena su po dva slučaja nepravilne upotrebe pojasa te nevezanja djeteta u autosjedalici.

Tijekom akcije policijski su službenici roditelje savjetovali kako djecu prevoziti na ispravan i siguran način te su im uručene bojanke “Klik i krećemo!”, brošure i naljepnice za auto “Autosjedalica, uvijek i bez iznimke” te dječji blokovi i razglednice “Dijete u autu”

– Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 posto. Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke – poručili su iz policije.

Izvor: PU koprivničko-križevačka
Izvor: PU koprivničko-križevačka
Izvor: PU koprivničko-križevačka
Slušaj uživo
zatvori