Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

FOTO Na tržnici je sve više proizvoda zajamčeno domaćeg podrijetla

Više od četrdeset poljoprivrednica i poljoprivrednika koji svoje proizvode prodaju na koprivničkoj gradskoj tržnici danas je primilo certifikate koji jamče da su njihovi proizvodi domaćeg podrijetla. Tako njihovi kupci mogu biti sigurni da je njihovo voće i povrće raslo na njihovim domaćim vrtovima i oranicama.

Koliko ih točno ima rekla nam je Maja Hleb, predsjednica uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac koje u Koprivnici provodi ovaj nacionalni projekt.

Veseli smo danas što je 43-oje certificiranih proizvođača dobilo certifikate. Neki su ih obnovili, neki su novi. Prošle smo ih godine imali 38, dakle broj iz godine u godinu raste i to je jako zadovoljavajuće.

A jesu li kupci to prepoznali?

Sve više kupaca to prepoznaje. Ne mogu vam reći koliki broj, ali iz godine u godinu vidimo da se sve više govori o zdravoj hrani, a isto tako da je ono što se uzgoji doma puno cjenjenije od onoga što kupujemo negdje drugdje ili je stiglo iz uvoza, pogotovo ako se radi o hrani koju mi možemo proizvesti ovdje u Hrvatskoj.

Certifikati imaju velik značaj za proizvođače, ali daju i određenu nadu u oporavak poljoprivrede, istaknuo je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Naravno da je to velika stvar za njih jer se pokazuje da se ipak može ostvarivati određene gospodarske benefite, da se može živjeti od poljoprivredne proizvodnje. Na nama svima je da još pomognemo da naša tržnica, samim time i poljoprivredna proizvodnja u Koprivnici i okolici, još jače zaživi i opet bude ono što je nekad bila u našim krajevima.

Recimo i da Komunalac ovo certificiranje organizira četvrtu godinu za redom, a Koprivnica ga je prihvatila među prvima od 16 hrvatskih gradova u kojima se trenutno provodi. Ukupno je obuhvaćeno oko 620 OPG-ova.

zatvori