Nedjelja, 1. rujna 2024.

LIJEK JE U NAMA Upišite se u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pomozite teško oboljelim osobama

Zaklada Ana Rukavina poziva sve građane da se u četvrtak u koprivničkoj Gradskoj upravi odazovu akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Kako poručuju iz zaklade, akcija će se održati od 10 do 12 sati, a u suradnji s Forumom žena SDP-a Koprivničko-križevačke županije.

– Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta – poručuju u zakladi i mole građane da se prilikom upisa pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

Dodajmo da zaklada svakom akcijom upisa želi podsjetiti građane kako u sebi nose lijek kojim mogu spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog registra, a koji je dio svjetskog registra upisano 60.877 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, dok je šansa za život dana za 132 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

zatvori