Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

LISICE PRED KUĆNIM PRAGOM Što poduzeti kada dobijete neželjene susjede

Redakciji Drave.info obratila se čitateljica Kristina iz Herešina i to zbog nepoželjnih susjeda: lisica koje su se utaborile na jednoj zapuštenoj parceli u Ulici Darka Ozmeca. Njen problem, međutim, nije jedini i gradsko komunalno redarstvo zatrpano je dojavama o pojavi lisica.

– Živim u Herešinu s troje djece. Pokraj naše kuće je srušena kuća čiji vlasnici ne mare i ne održavaju svoje zemljište, pa su lisice tamo napravile brlog – priča Kristina. – Prijavila sam to čim sam primijetila, ali čini se da nitko nije zainteresiran da riješi taj problem. Danas sam pronašla zaklanu jednu koku, drugih nema… pretpostavljam da su zarasloj šikari gdje je i brlog. Moram li čekati da lisice napadnu moju ili drugu djecu da se nešto poduzme, ako se i onda nešto bude poduzelo? – ogorčena je.

Zapuštena zemljišta – raj za lisice i zmije

Problem lisica u prvom je redu problem zapuštenih parcela na kojima one pronalaze sklonište, a u nekim slučajevima naprave i brlog, pojasnio nam je koprivnički komunalni redar Zdravko Brljek. – Prijave o pojavama lisica u zadnjim danima i tjednima imamo na širem području, ne samo u Herešinu, i redovito se odnose na zapuštene parcele – pojašnjava Brljek. – Lisice iz takvih parcela izlaze u druge prostore, kreću se cestama i posvuda.

Svaku takvu pojavu građani trebaju prijaviti komunalnom redarstvu, što uglavnom i čine, ističe Brljek. – Mi onda problem dalje prijavljujemo nadležnom lovačkom društvu koje rješava problem lisica koje su se nastanile gdje ne trebaju. S naše strane, pokrećemo postupak da vlasnik parcele tu parcelu uredi: pokosi travu, očisti žbunje itd., pod pretpostavkom da bi se lisice onda maknule. Dakle, lisice rješava lovačko društvo, a naše je da pokušamo u što kraćem roku prisiliti vlasnika da uredi svoje zemljište.

Proces ponekad može i potrajati

– Jasno nam je da su ljudi frustrirani, pogotovo oni koji imaju malu djecu – napominje Brljek. – Mi reagiramo promptno koliko je to moguće: izlazimo na teren, dokumentiramo stanje, pokušavamo kontaktirati vlasnika. Većina njih to izvrši kroz nekoliko dana.

No, nisu svi vlasnici zemljišta tako brzi niti je uvijek jednostavno doći do njih. – Ovom prilikom bih zamolio građane koji su prijavili zapuštene parcele na području grada Koprivnice za razumijevanje. Naravno, svi bismo bili najsretniji kada bi parcele bile očišćene sutra, no imamo pojedine slučajeve kada vlasnik parcele ne reagira i ne očisti svoje zapušteno zemljište u nekom razumnom roku od tjedan dana. Tada Grad Koprivnica može po trećoj osobi izvršiti čišćenje na trošak vlasnika, ali to je onda nešto dulja procedura koja može potrajati i mjesec dana ili dulje jer moramo skupiti svu potrebnu papirologiju kako bismo u konačnici namirili troškove čišćenja – zaključuje Brljek.

zatvori