Subota, 27. srpnja 2024.

“Nijedna ih zemlja nije primila kao Hrvatska”

Granicu s Mađarskom preko dravskoga strmca kod Botova od petka popodne do sada prešlo je oko osam tisuća migranata. Zasad posljednji izbjeglički val u nizu granicu je prešao danas oko 10 sati.

S lica mjesta više nam je rekao Ivan Kramarić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje:

Kao i dosad – 11 vagona. Bilo je najavljeno 1.200 izbjeglica, toliko ih je i bilo. Transport prema Mađarskoj trajao je oko 45 minuta. Od tih 1.200 izbjeglica troje ih je bilo bolesno, pružena im je hitna medicinska pomoć te su policijskim kombijem prevezeni do granice. Prošlo je bez problema. Očito da su i oni sami već upoznati s procedurom, lako prihvaćaju situaciju, brzo izlaze iz vlaka i brzo prelaze put do Mađarske.

Za razliku od dosadašnjih vlakova, u ovome su uglavnom bili Pakistanci, Afganistanci i Iranci. Za ponoviti je – izbjeglice dovoze vlakom, ponekad autobusima u Botovo. Od željezničke stanice prelaze pješice cestom preko dravskog mosta i poljskim putićem odlaze do granice gdje ih preuzimaju Mađari i potom transportiraju autobusima dalje.

Snimio Zlatko Kadić.
Snimio Zlatko Kadić.

Kramarić kaže da zasad nije bilo problema s mađarskim susjedima pa je za očekivati da će tako biti i s preostala dva za danas najavljena izbjeglička vala. Naime, najavljen je dolazak još dvaju vlakova – jedan popodne oko 15 i drugi izvanredni navečer.

Pal: Odlično smo reagirali na potpuno novu situaciju

Briga o migrantima u našoj je županiji prilično dobro organizirana, ocijenio je jutros načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal. Od petka do danas, ovdašnje žurne službe pod koordinacijom MUP-a, odnosno ovdašnje Policijske uprave sprovele su do granice s Mađarskom sve migrante koji su doputovali ovdje vlakom i autobusima. Za razliku od onih u prvom vlaku u petak, svi ovi kasnije u puno su lošijem općem stanju – izmoreni i gladni.

Naravno da smo se svi zajedno prvi puta susreli s jednom situacijom u kakvoj nikad do sad nismo bili. Naravno da treći dan to drugačije funkcionira nego prvi dan, ali mislim da je kod nas to od prvog dana bilo prilično dobro organizirano. Zahvaljujem stoga prije svega svima koji djeluju unutar Stožera, i kao profesionalci i kao volonteri. No moram zahvaliti tvrtki Podravka koja je neizmjerno mnogo pomogla dopremivši hranu i vodu. Moram reći da s nacionalnog nivoa do danas u koprivnički Crveni križ nije stigla niti jedna bočica vode. Da nema Podravke, bili bismo u velikim problemima.

Snimila Jasna Slukić.
Snimila Jasna Slukić.

Dožupan Pal je istakao da su pomoć ponudili stožeri iz Gole i Drnja te iz Križevaca, no s obzirom na iznimno dobru suradnju između županijskog i Stožera zaštite i spašavanja Grada Korpivnice, to ipak nije bilo potrebno. Zahvalivši i čelniku koprivničkog stožera, dogradonačelniku Mišelu Jakšiću, dožupan Pal je pojasnio:

Mi smo ovih dana stalno u komunikaciji i mnogo toga bi nam bilo veliki problem da nema koprivničkog Stožera koji je uključen u sve, jer bismo morali dizati druge ljude s terena. Ovako smo ipak svi zajedno u Koprivnici. Upravo Koprivnica ima najjači kapacitet. Tu je i velika profesionalna vatrogasna postrojba, u Koprivnici su nam stacionirani i centri zdravstvene skbi pa je ta suradnja logična. Mi u ovom trenutku na raspolaganju čak imamo i prevelike kapacitete. Ovog časa koristimo ono što nam je najjednostavnije i gdje smo dogovorili suradnju. Da nam se s neke razine signalizira da su ljudi umorni i da ne mogu, onda bismo logistiku tražili na drugim mjestima. U ovom času to nije potrebno. Mislim da je suradnja doista izvrsna.

Snimila Sandra Levak - Miklošić.
Snimila Sandra Levak – Miklošić.
Zaki: Nijedna ih zemlja nije primila kao Hrvatska

Među mnogim volonterima koji pomažu u dijeljenju hrane i vode izbjeglicama na putu od koprivničkog želježničkog kolodvora, preko željezničke stanice u Botovu pa do mađarske granice, posebno se ističu prevoditelji. Riječ je o našim sugrađanima arapskog podrijetla, uglavom liječnicima, koji su se nesebično stavili na raspolaganje kako bi olakšali komunikaciju. Među njima je i suprug liječnice Vlaste Šubarić iz Drnja, diplomirani novinar i ekonomost s 40 godina života u Koprivnici, Zaki Akad iz Sirije. Prije izlaska iz vlaka poželio im je dobrodošlicu te izrekao upute o njihovom daljnjem putu, pomagao je u komunikaciji onih koji su zatražili medicinsku pomoć i ekipe hitne pomoći na terenu. Radio Dravi je prenio dojmove migranata:

Oni su jako zadovoljni i zahvaljuju hrvatskoj državi, građanima, policiji i Crvenom križu te ostalim službama koje im pomažu. Niti jedna zemlja kojima su prolazili od Turske do Hrvatske, nije ih primila kao naša Hrvatska.

Zaki Akad i jutros je bio u Botovu te kaže da je i dalje na raspolaganju svojoj domovini Hrvatskoj, ali i sunarodnjacima iz domovine u kojoj je rođen.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Migranti su iscrpljeni, ali u dobrom zdravstvenom stanju

Iako vidno iscrpljeni i gladni, migranti koji kod Botova prelaze hrvatsko-mađarsku granicu u dosta su dobrom zdravstvenom stanju. Zabilježeno je tek nekoliko medicinskih intervencija, uglavnom potrebnih zbog iscprljenosti ljudi. Jedna je mlada žena još u petak navečer završila u bolnici zbog opće iscrpljenosti, no već je u subotu nastavila put dalje. Migranti liječničku pomoć traže zbog povišenih temperatura i bolova. Zbrinjavanje u bolnici uglavnom odbijaju kako ne bi izgubili grupu s kojom putuju. Medicinska ekipa stoga ih zbrinjava na licu mjesta te im daje potrebne lijekove koje mogu korisititi na putu. Nadležne službe imale su dojavu i da je u vlaku bila trudnica kojoj je termin poroda za 18 dana, pa su bili spremni pružiti i njoj pomoć.

Za reći je i da migranti sa sobom nose samo najnužnije. Ne pretrpavaju se nepotrebnim stvarima koje ne mogu nositi. Hranu i vodu popiju, a ambalaža ostaje za njima. Da smo dobro organizirani govori i činjenica da odmah nakon prolaska migranata naši volonteri i zaposlenici nadležnih službi skupljaju ostavljeno smeće, te za samo nekoliko minuta uopće ne izgleda kao da je tuda prošlo “more” ljudi.

Nadležni također pozivaju građane da, ako su mogućnosti, u Crveni križ donesu isključivo namirnice i potrepštine s popisa, te da ne dolaze samoinicijativno u Botovo kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva.

zatvori