Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

TRI DANA POD ŠATORIMA ‘Želimo djecu odmaknuti od interneta i vratiti ih u prirodu’

Mobitel, laptop i internet postale su tri najvažnije riječi u životima djece. Kako bi se njima i njihovim roditeljima ukazalo na sve veći problem asocijalizacije mladih, Osnovna škola Koprivnički Bregi i njihov učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Vinko Peharda organiziraju kamp u parku ispred svoje škole u kojem će učenici od 5. do 8. razreda boraviti tri dana.

Ovo će biti već drugi takav kamp u dvije godine, a učenike čeka velik broj aktivnosti. Paljenje logorske vatre, jutarnja tjelovježba, brojni poligoni i natjecanja samo su neke od njih. Učitelj Peharda pobliže nam je pojasnio o čemu se tu zapravo radi:

Svrha kampa je poticanje djece na sport, na druženje, da ih se odmakne barem na kratko od mobitela i interneta, da se druže sa svojim vršnjacima i da se kreću u prirodi. Osim toga, u sklopu kampa napravit ćemo i društveno koristan rad, pomoći ćemo našim mještanima u selu i to na način da im pospremimo drva, pogotovo onima koji su stariji i nemoćni i kojima je pomoć prijeko potrebna.

Ustupio Vinko Peharda.
Ustupio Vinko Peharda.

Peharda u kampu očekuje tridesetak učenika bregovske osnovne škole koji su zapravo sami prošle godine inicirali ideju o kampu u želji da nauče i isprobaju nešto novo. Ovogodišnji kamp održat će se 24., 25. i 26. lipnja.

Ustupio Vinko Peharda.
Ustupio Vinko Peharda.

A prije bregovskog kampa održat će se i kamp u bivšoj koprivničkoj vojarni, današnjem Kampusu, 18. i 19. lipnja, u organizaciji Airsoft udruge Podravina i Kluba tajlandskog boksa Samurai. Kamp će biti vojne tematike, a u njemu će sudjelovati sedmaši i osmaši Osnovne škole Bregi te tri gradske Osnovne škole.

Učitelj Peharda jedan je od organizatora i ovog događaja; na temelju prethodnih iskustava, smatra da će djeci učenje novih vještina biti poučno i zanimljivo. Za razliku od kampa ispred škole u Bregima, ovaj u Kampusu ima nešto drugačije teme o kojima se uči:

Neke teme u kampu su orijentacija pomoću kompasa, pružanje prve pomoći, učenje o snalaženju u prirodi, a na kraju samoobrana i rukovanje airsoft replikama oružja.

Na ovaj kamp mogu se prijaviti svi zainteresirani sedmaši i osmaši i to putem Facebook stranice organizatora.

Peharda najavljuje da bi kamp, ukoliko nastave stizati odlične reakcije, iduće godine mogao biti produljen na pet dana.

zatvori