Nedjelja, 29. rujna 2024.

ODZVONILO POČINITELJIMA Na lokacije divljih deponija stižu kamere

Na nekoliko lokacija divljih deponija na koprivničkom području ove godine bit će postavljene nadzorne kamere.

Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić kao jedan od razloga navodi činjenicu da je divlji deponij uz šljunčani put prema Koprivničkom Ivancu u sklopu akcije Zelena čistka očišćen prošle godine, a danas je tamo ponovno divlje odlagalište otpada.

– Trenutno smo u postupku nabave kamera koje ćemo postaviti kako bismo spriječili upravo ovakve stvari i kako bismo uspjeli pronaći počinitelja. Imali smo i jednu lokaciju u naselju Draganovec koju smo počistili na račun Grada Koprivnice i tu smo uspjeli pronaći počinitelja – istaknuo je pročelnik.

>> FOTO Koprivničanci u akciji ‘Zelena čistka’ očistili lokaciju uz koprivničko groblje

Golubić je objasnio i kako zapravo izgleda proces pronalaska počinitelja.

– Kad dobijemo prijavu za divlji deponij, komunalni redar ode na lokaciju, kopa po smeću i pokušava pronaći nekakav podatak, jer obično ljudi bace nekakav račun ili dokument i onda na temelju toga preko policije dolazimo do kontakt podataka i idemo s prijavom. No, vrlo često ta osoba koju smo pronašli na dokumentu nije ona osoba koja je bacila otpad nego je angažirala nekoga da joj počisti tavan, garažu ili vikendicu, a ona osoba koja izvuče otpad onaj interesantan proda, dok ostatak baci – pojašnjava Golubić i dodaje da ipak uspiju pronaći počinitelja i onda se na njegov račun očisti lokacija.

Spomenimo da je u sklopu Odluke o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada propisana:

  • Učestala kontrola komunalnog redarstva stanja spremnika za komunalni otpad na lokacijama kod korisnika usluga i na javnim površinama
  • Postavljanje znakova upozorenja o zabrani nepropisnog odbacivanja otpada na lokacijama u Starigradu, Kunovec Bregu, Miklinovcu i Podolicama
  • Distribucija letaka o načinu zbrinjavanja otpada putem davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada
  • Provođenje akcije uklanjanja nepropisno odbačenog otpada na području Grada Koprivnice najmanje jednom godišnje.

Prema ovoj odluci, tijekom 2020. godine komunalni redari napravili su 27 redovnih nadzora stanja spremnika za komunalni otpad na lokacijama kod korisnika usluga, a tom prilikom uočili su ukupno 27 onečišćenja oko spremnika koje su korisnici na nalog komunalnog redarstva počistili. Također, bila su i 23 obilaska zelenih otoka na području grada. Komunalni redari primijetili su da se oko kontejnera zelenih otoka deponirana sve veća količina glomaznog otpada kojeg ostavljaju građani. Sva onečišćenja oko zelenih otoka uz redovno čišćenje dodatno su očišćena nakon nadzora.

Spomenimo i da u tijekom prošle godine očišćene četiri divlja deponija smeća na području.

– Lokacije u šumi kod Herešina i uz šljunčani put prema Koprivničkom Ivancu očišćene su po nalogu komunalnog redara od strane počinitelja. Čišćenje na lokaciji Petrov dol obavili su djelatnici Komunalca zbog pretežito miješanog građevinskog otpada. Troškovi čišćenja navedene lokacije iznosili su nešto više od 1.600 kuna. Čišćenje uz šljunčani put prema Koprivničkom Ivancu provedeno je pod nazivom “Zelena čistka 2020. – World Cleanup Day” u kojoj su sudjelovali volonteri, članovi Udruge Lipa, KUD-a Srce Koprivnica, volonteri zaposlenici Koprivničkih voda i djelatnici Grada. Tom prilikom prikupljeno je 720 kilograma otpada – objašnjeno je u izvješću.

Slušaj uživo
zatvori