Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Prelogović: Dugi boravak učenika kod kuće narušio je njihovo mentalno zdravlje

Nakon puna četiri tjedna kod kuće, što zbog online nastave krajem prvog polugodišta, što zbog produženih zimskih praznika, 1. veljače nižim razredima osnovne škole u klupama su se pridružili učenici viših razreda.

Ovaj dugi boravak kod kuće utjecao je na učenike, a ono što je uočila i ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović je njihovo narušeno mentalno zdravlje.

– To su pokazala i razna istraživanja. Zatvoriti dijete kod kuće kada su roditelji na poslu mislim da je loše jer je ono izolirano, nema društvo ni nastavnika. No, ako stavimo na prvo mjesto njihovo zdravlje i zdravlje svih nas, onda je to bilo jedino rješenje koje smo morali prihvatiti i mislim da su se i djeca i nastavnici jako dobro snašli, a sada uživamo. Oni su se vratili u škole i presretni su – rekla je ravnateljica.

Dodala je da primjećuje da učenici više cijene nastavnike, vrijeme koje provode u školi, svoje prijatelje i to je ono što je pozitivno.

– Kada bi to tako ostalo, mislim da će se popraviti i oštećenje njihovog mentalnog zdravlja što je sigurno ostavilo određeni trag. Nikakvog lošeg ponašanja nije bilo i mislim da je to sve nekako odgojno djelovalo na djecu – kazala je.

Što se tiče samog provođenja online nastave na početku drugog polugodišta, Prelogović ističe da je dobila puno povratnih informacija od nastavnika i učenika o prednostima i nedostacima ovog oblika učenja.

– Bilo je puno više prednosti, a ovaj posljednji period online nastave bio im je bolji nego kad se ona tijekom prvog zaključavanja počela provoditi. Ipak, ističu da im je živa riječ puno bolja – istaknula je ravnateljica.

Kada je riječ o samim aktivnostima, djeca su dobivala zadatke, komunicirala sa svojim nastavnicima i imala svoje domaće zadaće.

– Nastojali smo imati nastavu kao što je i u školi, no više se rješavala domaća zadaća prema uputama nastavnika koju je većina učenika jako dobro napisala. Imali su određene tehničke probleme poput toga da im je bio spor internet, ali sve su to oni svladali. Nedostatak im je također bio taj što su puno vremena provodili pred ekranom. Bilo im je previše toga i nisu se viđali s prijateljima. Ocjene su dobivali isto tako kao i u školi. Uglavnom je bilo obrađivanje gradiva, a sada kada su u kontaktnoj nastavi slijedi utvrđivanje i provjere znanja – objasnila je.

Slušaj uživo
zatvori