Nedjelja, 29. rujna 2024.

HRVATSKA GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA: Obilježili 70 godina od osnutka

HGSS stanica Koprivnica djeluje kako bi organizirala, unaprijedila i obavljala djelatnosti spašavanja i zaštite ljudskih života i imovine u planinama i nepristupačnim područjima.

Članstvo čini 35 volontera, od toga je jedan gorski spašavatelj, tri su instruktora specijalnosti Komisija HGSS-a, 14 je spašavatelja i 17 pripravnika. Unutar aktivnih članova koji su obučeni za pružanje prve pomoći na teško pristupačnim terenima, djeluje jedan liječnik i tri medicinska djelatnika, a pet članova ima međunarodnu ITLS licencu. Unutar Stanice u svrhu potrage za nestalim osobama aktivno se sudjeluje na tečajevima za voditelja potrage i kartografa. U formiranju je i potražni tim K9, a djeluju dva licencirana rukovatelja te dva instruktora bespilotnih sustava. HGSS stanica Koprivnica ima i jednog letača spašavatelja te 17 spašavatelja na brzim vodama i poplavljenim područjima.

S obzirom na proglašenje pandemije COVID-19, 70. obljetnica osnutka Hrvatske gorske služba spašavanja provodi se radno kako i dolikuje situaciji. Od prvih znakova pojave epidemije COVID-19 na području Republike Hrvatske, spašavateljice i spašavatelji, uz svoje redovne aktivnosti potraga i spašavanja, svoje su snage stavili na raspolaganje regionalnim i lokalnim stožerima Civilne zaštite. Sa 17 potražnih akcija, osam akcija spašavanja, nizom dežurstva, osiguranja i edukacija, HGSS Stanica Koprivnica u nepunih 10 mjeseci bilježi više od devet tisuća čovjek sati volonterskog rada. Osim što neprestano rade na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili te i sami postali sposobniji u snalaženju na neurbanim područjima.

S obzirom na to da je HGSS neprofitna organizacija, njeno djelovanje kao i djelovanje njenih članova dobrovoljno je i oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju naknadu (plaću). Spašen ljudski život za njih je najveća nagrada.

Tekst nastao u sklopu izrade Koprivničkog Godišnjaka.

Slušaj uživo
zatvori