Subota, 28. rujna 2024.

POLICIJA UPOZORAVA Sve su učestalije prijevare putem interneta, nemojte olako davati osobne podatke

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke proteklih nekoliko mjeseci zabilježili su nekoliko prijevara putem interneta te nedozvoljenu upotrebu osobnih podataka.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke javljaju da je tijekom srpnja ove godine 52-godišnjak putem interneta dogovorio kupnju traktora s nepoznatom osobom u inozemstvu. Oštećeni je uplatio novac, a naknadno je saznao da tvrtka ne postoji te je oštećen za više tisuća kuna.

Također, unazad godinu dana oštećen je i 46-godišnjak koji je u nekoliko navrata uplatio više desetaka tisuća kuna. U policiji kažu da je uplatio novce na račun nepoznate osobe u inozemstvu, a vezano za kupnju traktorskih kosilica. Roba mu nikad nije dostavljena.

U policiji dodaju da se slična stvar dogodila i 52-godišnjaku koji je, kao i prethodna dvojica, na račun nepoznate osobe u inozemstvu uplatio više tisuća kuna. Oštećeni je novce uplatio za kupnju traktorske prikolice, a naknadno je saznao da tvrtka ne postoji.

Osim prijevara, policija je zabilježila i nedozvoljenu upotrebu osobnih podataka.

– Nepoznati počinitelj tijekom rujna neovlašteno je upotrijebio osobne podatke oštećenog 52-godišnjaka te na njegovo ime naručio aktivaciju više pretplatničkih usluga za mobilne brojeve. Osim toga počinitelj je koristio razne pretplatničke usluge, oštetivši 52-godišnjaka za 1.700 kuna – istaknuli su u policiji koja traga za nepoznatim počiniteljem.

Iz policije upozoravaju građane na oprez i da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako i sami ne bi postali žrtve.

– Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 – poručuju.

Također mole građane da svoje osobne podatke ne daju preko telefona bez obzira na to predstavlja li se netko kao djelatnik njihove banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja ih obavještava da su dobili nagradu.

– Papire na kojima se nalaze vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće. Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na internetu. Nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika ili anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost mrežne stranice na koju unosite podatke – savjetuju u policiji.

Slušaj uživo
zatvori