Petak, 18. listopada 2024.

Devčić: U bolnici se provodi gotovo sva dijagnostika, naručeni pacijenti će pretrage obaviti u narednim danima

U koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek svi se dijagnostički postupci provode redovito, rekao je na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj dr. Mato Devčić.

– Osim zbrinjavanja COVID pozitivnih pacijenata, u bolnici se ovog časa kontinuirano provodi gotovo najširi opseg svih dijagnostika, uključujući magnetnu rezonancu i CT uređaj. Dakle, sva se dijagnostika obavlja gotovo redovito. Svi pacijenti koji su naručeni te će pretrage i obaviti u narednim danima. Također, obavljaju se operacije odnosno kompletno zbrinjavanje onkoloških pacijenata što uključuje i dijagnostiku i terapiju te eventualno operativno zbrinjavanje – rekao je Devčić i dodao da će u narednim danima proširiti opseg usluga i na druge operativne zahvate.

– Naši pacijenti koji čekaju operativne zahvate u narednim danima mogu očekivati da će biti pozvani na iste.

Devčić kaže da se na neke pretrage čeka malo duže nego inače, no pacijenti čije je zdravlje ugroženo odmah dolaze na red.

– Druge pretrage se uglavnom obavljaju. Na dio pretraga internističkih službi, primjerice ultrazvuk srca, nešto se duže čeka zato što smo naše kolege interniste preusmjerili za rad u COVID odjelu. No, treba napomenuti da svi pacijenti koji vitalno zahtijevaju određene dijagnostike, a možda su bili prije naručeni pa je sad došlo do progresije stanja, odmah se uzimaju na pretrage. Nema nikakvog čekanja. Nemam saznanja da je bilo tko od pacijenata zbog eventualnog prolongiranja bio ugrožen. Ako se nastavi trend smanjenja broja hospitaliziranih pacijenata, u narednim tjednima možemo očekivati i proširenje dijagnostike odnosno bit će obavljene i prednaručene pretrage koje nisu vezane uz operativne zahvate.

Dodajmo i da se u koprivničkoj bolnici na liječenju od bolesti COVID-19 trenutno nalazi 88 pacijenata. U jedinici intenzivnog liječenja ih je 12, a na respiratoru 10.

– To su pacijenti koji kao vodeću tegobu imaju problem s disanjem. U najvećem broju slučajeva to su pacijenti koji imaju srednje teške ili teže upale pluća. Riječ je o pretežito kroničnim bolesnicima starije životne dobi odnosno starijima od 70 godina. Imamo određeni broj mlađih pacijenata, između 40 i 50 godina starosti, međutim do sad je iskustvo da su svi oni uglavnom uspjeli savladati bolest – rekao je Devčić i dodao da bolnica ima dovoljno respiratora i ostale opreme da se zbrinu svi pacijenti.

Od bolničkog osoblja u samoizolaciji je trenutno dvoje liječnika, 10 medicinskih sestara, fizioterapeut, spremačica, dvoje laboratorijskih tehničara i dvoje rendgen tehničara, no u narednim bi se danima svi oni trebali oporaviti.

Slušaj uživo
zatvori