Četvrtak, 17. listopada 2024.

Izgradnja drugog kolosijeka na koprivničkom području počinje u travnju iduće godine

Obnovit će se postojeći kolodvori i stajališta, sagraditi sedam mostova i tri vijadukta, prolaz za divlje životinje, osam cestovnih nadvožnjaka, tri cestovna podvožnjaka i devet pothodnika...

Izgradnja drugog kolosijeka na koprivničkom području počinje u travnju iduće godine.

Rečeno je to na jučerašnjem sastanku koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića i predstavnika turske kompanije koja je s tvrtkom HŽ infrastruktura zaključila ugovor o rekonstrukciji i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na relaciji Križevci-Koprivnica-državna granica.

Iz Grada Koprivnice poručuju da je ugovor vrijedan malo više od tri milijarde kuna s uračunatim PDV-om.

– Na križevačkom području radovi su počeli prije 20-ak dana izgradnjom stambenog naselja za radnike. U Koprivnici radovi počinju u travnju 2021. godine i trajat će do travnja 2022. godine. Završetak svih radova očekuje u prosincu 2023. godine – objašnjavaju u Gradu.

Što se tiče radova na pruzi od Koprivnice do državne granice s Mađarskom, u Gradu napominju da će se rekonstrukcijom postojećeg i dogradnjom drugog kolosijeka omogućiti brzina od 160 kilometara na sat s ograničenjem od 150 kilometara na sat u Lepavini i 100 kilometara na sat u Koprivnici jer se radi o gradskim područjima s posebnim ograničenjima.

– Predviđene su rekonstrukcije postojećih kolodvora i stajališta. Ukupno će se sagraditi sedam mostova i tri vijadukta, jedan prolaz za divlje životinje i jedna galerija. Gradit će se i osam cestovnih nadvožnjaka, tri cestovna podvožnjaka i devet pothodnika kao i svodne i paralelne ceste uz trasu željezničke pruge radi pristupa izgradnji. Najzahtjevniji objekt na relaciji bit će čelični most na Dravi dugačak 338 metra – zaključuju u Gradu.

Slušaj uživo
zatvori