Srijeda, 16. listopada 2024.

SASTALI SE ŽUPANI Dogovoren Razvojni sporazum sjevernih županija

Potpisivanje Razvojnog sporazuma sjevernih županija dogovoreno je na sastanku župana sjeverozapadne Hrvatske održanom u ponedjeljak u Čakovcu.

Jedan od sudionika sastanka bio je i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, poručili su iz Službe ureda župana.

Sporazumom čije se potpisivanje očekuje početkom 2021. godine omogućit će se provođenje EU projekata važnih za Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Sporazumom će se uskladiti strateški projekti sjevernih županija s tematskim odrednicama novog višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. i ostalim mogućim izvorima financiranja.

– Tema sastanka bio je dogovor oko potpisivanja Razvojnog sporazuma čija inicijativa traje već dvije godine, a došli smo do zaključka kako je to potrebno za ovaj prostor Hrvatske. Razvojni sporazum potpisuje se po uzoru na pet slavonskih županija i on bi trebao obuhvatiti sve one važne projekte ovog prostora sjevera Hrvatske – kazao je Koren.

Župan je naglasio kako treba razdvojiti projekte koji se provode s nacionalne razine, primjerice razvoj širokopojasne infrastrukture.

– Također mislim kako je projekte potrebno sagledati i s aspekta korisnosti za određeni prostor, po kriterijima struke i parametrima ravnomjernog razvoja. Ministrica se obvezala da će potpisati naše pismo inicijative i da će u prvom kvartalu iduće godine biti potpisan Razvojni sporazum kao jedan od temelja usuglašavanja svih projekata ovog prostora. Prijavili smo 8 i pol milijardi kuna raznih projekata i mislim da se iz toga može izvući zaključak kako je ovakav Sporazum alat kojim ćemo te projekte lakše realizirati – rekao je Koren.

Spomenimo i kako je Koprivničko-križevačka županija u odnosu na Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova postigla najveću ugovorenost sredstava u iznosu od 2,85 milijardi kuna.

Dodajmo kako su sastanku osim župana Korena prisustvovali i međimurski župan Matija Posavec, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, varaždinski župan Radimir Čačić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU te Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Slušaj uživo
zatvori