Srijeda, 16. listopada 2024.

Gradu Koprivnici dodijeljena nagrada u kategoriji Smart-city

Gradu Koprivnici danas, u utorak, dodijeljena je nagrada u kategoriji Smart-city.

Nagradu je preuzeo koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić u Zagrebu, a dodijeljena je na temelju istraživanja Jutarnjeg lista, Apsolona i portala Gradonačelnik.hr.

– Jako smo ponosni što nakon prošlogodišnje Eco-city dobivamo i Smart-city nagradu i što smo uspjeli spojiti tri važne osi – spojili smo znanost kroz Sveučilište Sjever, start-upove i poduzetništvo kroz novi Inkubator kreativnih industrija te komunalno gospodarstvo koje smo digli na izuzetno visoki nivo kroz stopu odvojenog prikupljanja otpada od preko 50 posto i 97 postotnu učinkovitost pročistača i gubicima ispod 10 posto, što je prosjek niži od europskog – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Za razliku od prethodnih godina kada su se i Smart i Eco city nagrade dodjeljivale temeljem prijavljenih projekata gradova, ove godine, pobjednike u Smart-city kategoriji birali su se po posebnoj metodologiji. Također, umjesto samo jedne nagrade birali su se najbolji gradovi u kategoriji veliki, srednji i mali grad, a Koprivnica je dobila nagradu u srednjoj kategoriji, piše na stranicama Grada.

– Grad Koprivnica pobjedu je izborio prvenstveno zbog najvećeg udjela gradskog proračuna namijenjen potporama za tvrtke koje se bave IKT-om, start-upove i inovacije, najvećem broju programa visokog obrazovanja u području IKT te najvećoj stopi odvojeno sakupljenog otpada. Nadalje, Koprivnica je na prvom mjestu i po udjelu stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda, a jedan je od rijetkih gradova koji ima strategiju razvoja pametnog grada kao zaseban dokument. Koprivnica je i u samom vrhu po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, start-upove, inovacije i održivi razvoj, po broju parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga, u udjelu biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica te kWh energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija – poručili su iz Grada.

Dodali su da je Koprivnica i u vrhu po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta te udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada. Također, grad je najbolji po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka.

Uz Koprivnicu, najpametniji gradovi u Hrvatskoj su Pazin i Rijeka, dok su Križevci najnapredniji grad u kategoriji Eco-city.

Slušaj uživo
zatvori