Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Koprivničanac Antonio Grgić izveo performans kod spomenika Izvidnica na Danici

Koprivničanac Antonio Grgić danas je kod spomenika Izvidnica na ulazu u Spomen područje Danica izveo performans pod nazivom Spomenici sviraju.

– Poslije rušenja Berlinskog zida i Fukuyaminog proglašenja “kraja povijesti” slijedio je jedan od najvećih ikonoklazama u povijesti svijeta – masovno uklanjanje spomenika u zemljama bivšeg Istočnog bloka. Hrvatska je slijedila taj trend i tisuće spomenika i spomen-obilježja je srušeno ili uklonjeno iz javnog prostora – poručio je Grgić i dodao da je participativnim performansom spomenik ponovno pretvoren u objekt u javnom prostoru, ali i u muzički instrument.

Kompozicija koja je izvođena tijekom performansa kreirana je in situ, participativno, sa sudjelovanjem svih zainteresiranih kao jedinstven i neponovljiv događaj u prostoru. Na taj način spomenik je ponovno vraćen građanima.

Dodajmo da je performans održan u sklopu festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa ‘Ganz nove perforacije’.

 

Antonio Grgić predstavlja svoj rad.

Objavljuje Drava.info u Subota, 14. studenoga 2020.

zatvori