Petak, 11. listopada 2024.

Bliži se Martinje, policija izlazi na ceste, mladima savjetuju dogovornog vozača

Dogovorni vozač je jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu za koju se dogovori da će biti vozač. Dogovorni vozač neće konzumirati alkoholna pića i moći će voziti – napominju u policiji.

Policijski službenici od danas pa sve do idućeg ponedjeljka pojačano nadziru promet, odnosno alkoholiziranost vozača na podravsko-prigorskim cestama.

U sklopu ove akcije koja će trajati 11 dana, tijekom vikenda provodit će se akcije “Vikend bez alkohola”, a 11., odnosno 12. studenog “Dan bez alkohola”.

Kako doznajemo iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, povod akciji je sve bliži blagdan svetog Martina koji je najpoznatiji po narodnom običaju krštenja mošta.

– Dolazi do povećane konzumacije alkoholnih pića. Već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača pa može doći do prometnih nesreća. Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave Martinja, a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da vožnju prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića, a posjeduju valjane vozačke dozvole – objašnjavaju u policiji.

Što se tiče mladih vozača koji će Martinje slaviti u društvu prijatelja, savjetuju da imaju takozvanog dogovornog vozača.

– To je jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu za koju se dogovori da će biti vozač. Dogovorni vozač neće konzumirati alkoholna pića i moći će voziti – napominju u policiji.

U policiji naglašavaju da su tijekom prvih 10 mjeseci ove godine na našem području zabilježene 473 prometne nesreće, od čega tri nesreće s poginulim osobama i 142 nesreće s ozlijeđenim osobama.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 102 prometne nesreće ili 22 posto ukupnog broja zabilježenih prometnih nesreća. U prosjeku su prouzročili svaku četvrtu prometnu nesreću. Pritom, bile su 33 nesreće s ozlijeđenim osobama i 69 prometnih nesreća s materijalnom štetom – ističu u policiji.

Slušaj uživo
zatvori