Subota, 12. listopada 2024.

Dr. Darko Radiček: Obećano nam je 12.000 doza cjepiva, a odaziv na besplatno cijepljenje je tako velik da će se ono vjerojatno potrošiti

Cijepljenje protiv gripe počelo je u ponedjeljak, 19. listopada, a zbog epidemije koronavirusa cijepljenje se neće provoditi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, nego kod izabranog liječnika obiteljske medicine i pedijatra.

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno i besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike svih dobi, zaposlenike i korisnike domova za starije osobe i njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene djelatnike i trudnice.

Dr. Darko Radiček, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije rekao nam je podatke o cjepivu i važne informacije o gripi.

– Prošle smo sezone dobili 11.000 doza cjepiva i manje-više sve smo potrošili. Ove godine nam je obećano 12.000 doza pa ćemo vidjeti. Prošle godine je od gripe oboljelo 2.647 osoba koje su se liječile kod kuće i 67 osoba koje su se liječile u bolnici – istaknuo je dr. Radiček.

Dodao je kako se jedino testiranjem može prepoznati ima li netko koronavirus ili gripu jer su simptomi dosta slični.

– U Koprivničko-križevačkoj županiji za sada još nema registriranih slučajeva gripe, nego samo koronavirus. Kada dođe gripa, jedini način razlikovanja tih dviju bolesti bit će testiranje. U principu su jedna i druga bolest virusne i isti su načini širenja. Kod jedne i druge bolesti je potrebna izolacija te će se na kraju sve svesti na isto, a to je da se ljudi izoliraju kod kuće, ne kreću se i ne šire zarazu na ostale ljude u okolini – objasnio je epidemiolog.

Kazao je kako ljekarne ove godine mogu cijepiti, ali ne farmaceuti, već ljekarne moraju sklopiti ugovor s liječnicima jer po zakonu smije cijepiti samo liječnik, medicinska sestra ili medicinski tehničar u prisustvu liječnika.

Istaknuo je da je cijena cjepiva protiv gripe za one koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje iznosila nešto manje od 100 kuna, a nju su formirale ljekarne.

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo dobivao je samo cjepivo koje je bilo namijenjeno za besplatno cijepljenje za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. Ove je godine odaziv tako velik da će se cjepivo vjerojatno potrošiti i neće ga biti dovoljno za sve – rekao je dr. Radiček.

Teško mu je bilo reći što će se događati s koronavirusom jer nemaju iskustva s tom vrstom virusa i nezahvalno je bilo što prognozirati. Napomenuo je kako je zimsko doba i u zatvorenom smo prostoru pa će se na taj način koronavirus brže i bolje širiti te vjeruje da će epidemija potrajati.

Slušaj uživo
zatvori