Nedjelja, 1. rujna 2024.

DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI Naša županija osmu godinu zaredom prva u državi po broju darovanih doza

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se svake godine 25. listopada.

Ove godine obilježava se 67. godina organiziranog dobrovoljnog davalaštva krvi, a prva akcija u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa održana je 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak.

– Od 2012. godine Koprivničko-križevačka županija prva je u Hrvatskoj po broju darovanih doza krvi na sto stanovnika, pa tako i u 2019. godini s prosjekom od 6,87 darivanja na sto stanovnika – rekla je Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije na svečanom prijemu župana Darka Korena koji je održan u petak u Sokolovcu.

Dodala je da su prošle godine na području županije sva tri društva prikupila 7.938 doza krvi, a krv je dalo 6.569 muškaraca i 1.369 žene.

– Posebno nas veseli što je ruku solidarnosti po prvi put pružilo 324 darivatelja, a s obzirom na ove rezultate, možemo reći kako je svaki sedmi stanovnik županije dobrovoljni darivatelj krvi. Zahvaljujem županu na prijemu u ovim okolnostima, a posebno darivateljima koji svojim dobročinstvom sudjeluju u spašavanju ljudskih života. U 2020. godini dosad su prikupljene 5.504 doze krvi, a nadam se kako ćemo akcijama u preostala tri mjeseca premašiti plan od 7.100 doza dragocjene tekućine – objasnila je Sočev.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković zahvalila je zlatnim darivateljima koji “svakim pružanjem ruke pokazuju istinsku ljubav, odanost prema čovjeku, i to anonimno, besplatno i solidarno”.

– Svakom dozom darovane krvi pomažete ostvarenju jedine želje mnogih bolesnih i stradalih – a to je ozdravljenje. Neizmjerno vam zahvaljujem na svakoj kapi darovane krvi, na vašoj plemenitosti, humanosti i hrabrosti, posebno u ovoj novonastaloj situaciji. Krv je toliko kompleksna, dragocjena i nezamjenjiva tekućina u liječenju mnogih bolesti i zahvaljujući vama nije zabilježen niti jedan slučaj nemogućnosti liječenja zbog nedostatka krvi. To znači da su u potpunosti zadovoljene potrebe u cijeloj državi za krvi i krvnim pripravcima, što je privilegija samo manjeg dijela svijeta – kazala je Jaković.

Iznimno zadovoljstvo i ponos rezultatima dobrovoljnog darivanja krvi na području županije izrazio je i župan Darko Koren te zahvalio dobrovoljnim darivateljima, ali i svima koji vode ovaj odlično organiziran sustav.

– Zaista iskreno cijenimo svu nesebičnost, humanost i dobrotu koju naši darivatelji dugi niz godina iskazuju, dajući dio sebe za drugoga i predano pomažući u spašavanju ljudskih života. Vaš doprinos zajednici u kojoj živite, ali i cjelokupnom zdravstvenom sustavu, je od velike važnosti i bez vaše se uloge ne može zamisliti suvremena medicina – zaključio je župan.

Okupljanje dobrovoljnih darivatelja bila je ujedno i prilika za dodjelu narukvica Crvenog križa darivateljima koji su krv dali 100 i više puta te srebrnjaka s likom Sv. Marka Križevčanina.

Ove su godine priznanja dobili Ivan Bebek, Ivan Betlehem, Branko Blažek, Ivica Grudić, Hrvoje Komljenović, Božidar Kozulić, Vladimir Krapinec, Darko Lazar, Zoran Matovina, Đuro Mihoci, Krsto Poljak, Stjepan Seretin, Stjepan Topolko, Božidar Vukonić, Jadranko Mihalić, Ivan Farkaš i Zdravko Štefanić.

Spomenimo i kako Klub 100 trenutno okuplja 134 darivatelja, i to žene koje imaju 75 i više darivanja te muškarce sa 100 i više darivanja krvi.

U ime darivatelja obratio se Božidar Vukonić koji je pozvao da se svi koji su u mogućnosti uključe u ove hvalevrijedne akcije te pomognu spašavanju života.

zatvori