Petak, 11. listopada 2024.

U sljedećih 14 dana u staračkim domovima i sličnim ustanovama zabranit će se posjete i ograničiti kretanje korisnika

Članovi Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas su na koordinaciji donijeli Zaključak o pooštravanju epidemioloških mjera u sustavu socijalne skrbi.

U idućih 14 dana u domovima, ustanovama i kod svih pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe zabranit će se posjete te ograničiti kretanje korisnika samo u prostorima ustanova u kojima borave kako bi se zaštitilo zdravlje korisnika, djelatnika i njihovih obitelji, piše na stranici Koprivničko-križevačke županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je, unatoč porastu broja aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, zdravstvena situacija na području Koprivničko-križevačke županije i dalje stabilna i bez žarišta zaraze koronavirusa te apelirao na sugrađane da i dalje budu odgovorni te poštuju sve propisane mjere.

Načelnik Ljubić je napomenuo kako će se u narednim danima, s obzirom na epidemiološku situaciju u državi te na temelju zahtjeva Nacionalnog stožera civilne zaštite i nadležnih ministarstava, na području županije organizirati i dva prihvatna prostora sa smještajnim kapacitetima za prijem asimptomatskih pozitivnih bolesnika iz sustava socijalne skrbi koji će se aktivirati u slučaju potrebe.

– Takve osobe, ukoliko neće biti potrebe, neće biti hospitalizirane, već će u pripremljenoj izolaciji dobiti svu potrebnu skrb i njegu. Što se tiče situacije s ilegalnim objektom u Legradu, podsjećam da smo uputili dopis prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u kojem se žurno traži očitovanje na koji će način Ministarstvo zbrinuti korisnike. Nadležni centri za socijalnu skrb su kontaktirani i oni su dužni obavijestiti obitelji korisnika i pronaći im novi smještaj jer je objekt u Legradu ilegalan i korisnici se ne mogu vratiti u njega nakon što im ovog tjedna završi bolnička hospitalizacija – istaknuo je načelnik Ljubić.

Što se koprivničke bolnice tiče, ona će se sukladno preporukama i protokolima Ministarstva zdravstva pripremati za prijem pacijenata koji zbog ozbiljnije kliničke slike trebaju bolničko liječenje.

– Županijski zdravstveni sustav spreman je za sve scenarije pri čemu je bolnički COVID odjel proširio kapacitete na 60-ak ležajeva uz koje se mogu aktivirati i kapaciteti za intenzivno liječenje. Bolničko osoblje je u potpunosti educirano, opremljeno i spremno za dolazak pacijenata koji zahtijevaju liječenje – naglasio je Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Koprinvica.

Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije istaknula je kako nadolazeće hladnije vrijeme podrazumijeva i veći broj zaraženih zbog boravka u zatvorenim prostorima te je pozvala sve sugrađane da ozbiljno shvate preporuke i mjere uz apel da oni koji osjećaju zdravstvene smetnje izbjegavaju kontakte, ostanu kod kuće i kontaktiraju liječnike.

– Za kontrolu epidemije je ključno da se mjere provode dosljedno. Virus je prisutan u svim segmentima društva i više je pozitivnih nego što ih možemo otkriti. Potrebno je i u privatnom i poslovnom okruženju biti maksimalno odgovoran, primjenjivati dezinfekciju, držati distancu i nositi masku kako bi se širenje usporilo. Samo tako će naša bolnica i liječnici biti u mogućnosti zbrinuti one koji će biti ozbiljno bolesni – upozorila je ravnateljica Vadla.

Na koordinaciji je raspravljeno i o mogućnostima održavanja raznih manifestacija udruga koje se u narednom razdoblju najavljuju na području županije. Članovi Stožera zaključili su kako se s obzirom na epidemiološke okolnosti neće izdavati suglasnosti za organizaciju događaja koji nisu od vitalne važnosti te su apelirali na sugrađane da svoje aktivnosti usklade s aktualnim epidemiološkim stanjem te da izbjegavaju veća okupljanja, posebice u zatvorenim prostorima kako bi epidemija i dalje bila pod kontrolom.

Slušaj uživo
zatvori