Četvrtak, 10. listopada 2024.

FOTO Ruši se zgrada Udruženja obrtnika Koprivnica

Na adresi Taraščice 19 u Koprivnici upravo traje rušenje dvorišne poslovne zgrade koprivničkih obrtnika.

Kako bismo se prisjetili povijesti te kuće pričali smo s Jasminom Markotom, tajnicom Udruženja obrtnika Koprivnica.

– Koprivnički obrtnici su krajem 60-ih bili u nezavidnoj situaciji s tek obnovljenim članstvom, bez potrebnih financijskih sredstava, bez političke podrške, no usudili su se i uspjeli su nabaviti svoj poslovni prostor. Kroz teška vremena za obrtništvo i Udruženje (koje je tek osnovano 1969. godine), najviše financijski, velika pomoć i prednost bilo je posjedovanje vlastitog poslovnog prostora. Prvi put se prijedlog izgradnje Zadružnog doma spominje već na skupštini 12. listopada 1969. godine od Antuna Vitelja zvanog Vitela. Od poduzeća za stambenu izgradnju 1970. godine otkupljena je stara kuća “Seljačkog doma” na adresi Taraščice 19. Obrtnici su zbog nekih spornih okolnosti u zgradu uselili tek 1972. godine i ubrzo odmah kreće inicijativa da se ispred stare zgrade izgradi nova i ona je završena 1977. godine kao Dom obrtnika kako je od onda i poznajemo – prepričava Markota.

Izvor: Udruženje obrtnika Koprivnica

Dodaje kako je u staroj zgradi Udruženja obrtnika Koprivnica u dvorištu bila autoprijevoznička zadruga “Putnik” do kraja 90-ih.

Od 2002. godine zgradu na 30 godina preuzima Grad Koprivnica u kojoj svoje poslovanje započinje Poduzetnički inkubator. Kako se poduzetnički inkubator širio i razvijao, tako je prestala potreba za tim prostorom i on je 2019. godine vraćen Udruženju obrtnika Koprivnica.

– Skupština Udruženja obrtnika Koprivnica je krajem 2019. godine donijela odluku da se stara zgrada sruši za potrebe proširenja parkinga i da se krene u uređenje tavanskog prostora u zgradi Doma obrtnika. Nova vremena zahtijevaju promjene, ali prostor koji se ruši od 1972. godine služio je razvoju obrtništva i poduzetništva. Zahvaljujemo prethodnicima što su dobro procijenili i u lošim uvjetima riskirali s kupnjom i izgradnjom vlastitog prostora jer vlastiti prostor omogućuje sigurnost i opstojnost – zaključila je tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica.

Slušaj uživo
zatvori