Četvrtak, 10. listopada 2024.

SIGURNOST U RUJNU U odnosu na prošlu godinu raste broj kaznenih djela i prekršaja javnog reda, drastično pada broj prijelaza granice

Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila je o stanju sigurnosti u rujnu.

Prema dostupnim podacima, u rujnu je zabilježeno 120 kaznenih djela, kazneno je prijavljeno 56 osoba, a ukupna razriješenost je 79,2 posto. Ukupna materijalna šteta u počinjenim kaznenim djelima iznosi 742.714 kuna.

– Na području Policijske postaje Koprivnica zabilježeno je 81 kazneno djelo, 14 na području Policijske postaje Đurđevac i 25 na području Policijske postaje Križevci.

Zabilježena su 44 kaznena djela općeg kriminaliteta, 28 kaznenih djela na štetu djece i obitelji, 27 kaznenih djela organiziranog kriminaliteta, 12 kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga, pet kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i četiri kaznena djela iz područja sigurnosti cestovnog prometa – objašnjavaju u policiji.

Za usporedbu, u istom razdoblju lani zabilježeno je 116 kaznenih djela.

Kada je riječ o stanju sigurnosti u prometu, u rujnu je zabilježeno 45 prometnih nesreća, a u istom mjesecu lani 50.

– U 11 prometnih nesreća bilo je ozlijeđenih osoba, a u 34 je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica. Nastradalo je 17 osoba, tri osobe su teško ozlijeđene, a 14 lakše. Pod utjecajem alkohola bilo je sedam sudionik prometnih nesreća. Bočni sudari i udar vozila u parkirano vozilo najčešće su vrste prometnih nesreća – kažu u policiji.

Napominju da su najčešće okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća neprilagođena i nepropisna brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisna vožnja unazad.

Što se pak tiče javnog reda, podaci pokazuju da je u rujnu ove godine zabilježeno 29 prekršaja, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 23.

– Bilo je 11 tučnjava, devet prekršaja svađe i vike, prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika, prekršaj prosjačenja, dva prekršaja drskog ponašanja, dva prekršaja držanja životinja bez nadzora, dva prekršaja davanja pića pijanim osobama i jedan ostali prekršaj. Prekršajno su prijavljene 44 osobe – ističu u policiji.

U nadzoru državne granice u rujnu je zabilježen 321 prijelaz putnika preko državne granice, od kojih 176 domaćih i 145 stranca. Prošle godine u istom mjesecu ta je brojka iznosila više od 11.000.

– Tijekom rujna nisu zabilježeni nezakoniti prelasci preko državne granice, a odbijen je jedan ulazak u Hrvatsku – zaključuju u policiji.

Slušaj uživo
zatvori