Četvrtak, 10. listopada 2024.

DAN RUŽIČASTE VRPCE Zetović: Biraj pregled, biraj život jer rak ne bira

Prve subote u listopadu Koprivnica se već tradicionalno pridružuje nacionalnoj kampanji čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Dan ružičaste vrpce i ovog će puta biti održan u sklopu humanitarne akcije koju organizira koprivnička Udruga žena s bolestima dojke Nada. Predsjednica udruge Željka Zetović s ostalim će članicama sugrađane, odnosno sugrađanke na glavnom gradskom trgu educirati o važnosti samopregleda i odlaska na preventivne preglede, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

– Rak dojke samo se pregledom može rano otkriti, odazivom na mamografiju, odnosno odlaskom na nacionalni program ranog otkrivanja raka. Apeliramo na žene da se pregledaju i ako primijete bilo kakve promjene na svojoj dojci, neka ne čekaju nego otiđu kod liječnika na mamografiju – istaknula je Zetović.

Jedan od problema na koji je ukazala Zetović jest odlazak žena na preglede i operacije u Zagreb i druge gradove zbog čega se ne zna točan broj oboljelih u Podravini i Prigorju unazad godinu dana.

– Kao da je ta bolest sramota pa žene odlaze u Zagreb u neke druge bolnice. Imamo dovoljno iskusnih liječnika ovdje u Koprivnici koji mogu napraviti operaciju i sve što je potrebno – kazala je predsjednica udruge Nada.

Što se tiče same udruge Nada, ona broji 50 članica i otvorena je za sve zainteresirane.

– Imamo članice koje su oboljele i one koje nisu, ali podržavaju naš rad. Stoga pozivamo sve žene koje žele neka se uključe u rad udruge. Naš rad se sastoji o brizi o bolesnim ženama, dajemo savjete onima koji imaju bilo kakvu sumnju u nešto i slično – rekla je ona.

Dodajmo da će se osim u subotu prijepodne, kada će se na Zrinskom trgu u Koprivnici od 9:30 do 12 sati održati humanitarna akcija, Dan ružičaste vrpce obilježiti i u večernjim satima.

– Gradska vijećnica će biti osvijetljena od 18:30 do 2 sata u noći kako bi se ljude podsjetilo da treba napraviti pregled dojke i da se treba posvetiti sebi. Naš moto je biraj pregled, biraj život jer rak ne bira – zaključila je Zetović.

Slušaj uživo
zatvori