Srijeda, 9. listopada 2024.

VIDEO Gimnazijalci se znanstveno zabavljali na Pikniku

Koprivnički gimnazijalci snimili su vrlo zanimljiv matematički video koji je danas, u utorak izašao na YouTube kanalu Znanstvenog piknika.

Da se matematički problemi mogu prikazati na zanimljiv i neobičan način dokazali su učenici 4. d razreda prirodoslovno – matematičke gimnazije.

Kako su izvijestili iz Gimnazije Fran Galović, koprivnički gimnazijalci Danko Delimar, Jakov Dolenec, Karlo Đukin, Lovro Grivić, Marta Jug, Neven Lukić i Luka Pošta sa svojom su mentoricom Marinom Furkes snimili poznati matematički problem pod nazivom “Monty Hall Problem”. Prikazali su ga kroz igrokaz, a na taj su se način izvrsno znanstveno zabavili.

Monty Hall poznat kao dugogodišnji voditelj emisije “Let’s make a deal” postao je vrlo popularan u matematičkom društvu nakon što mu se u emisiji natjecatelj susreo s jednim vjerojatnosnim problemom. Još popularnija postala je američka kolumnistica Marilyn vos Savant, čije su matematičko objašnjenje kritizirali mnogi znanstvenici, iako se kasnije uspostavilo kao ispravno.

O kakvom se problemu radi i kako su se u glumi, montaži, režiji i kadriranju okušali učenici pogledajte u videu mladih gimnazijalaca.

Slušaj uživo
zatvori