Ponedjeljak, 14. listopada 2024.

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća, zbog divlje vožnje stradalo 46 osoba

Tijekom prvih sedam mjeseci na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je 71 prometna nesreća ili 23 posto prometnih nesreća zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Kako doznajemo iz policije, uslijed nepropisne brzine zabilježeno je 11 prometnih nesreća, dok je zbog brzine neprimjerene uvjetima zabilježeno 60 prometnih nesreća.

U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, ukupan broj prometnih nesreća uslijed nepropisne brzine smanjen je za 17 nesreća ili 19 posto.

– Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine brzina je bila uzrok događanja dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 34 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 35 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 46 osoba – dvije osobe su smrtno stradale, sedam je teško ozlijeđeno, a 37 lakše – objašnjavaju u policiji.

Napominju da su se takve nesreće najčešće događale u dane vikenda. Najviše je, po vrstama prometnih nesreća, zabilježeno slijetanja vozila s ceste.

Na prometnicama u naselju bilo je 60 prometnih nesreća, a na prometnicama van naselja 11.

U policiji kažu da su od siječnja do srpnja ove godine policijski službenici sankcionirali 11.972 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je sankcionirano 4.549 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja. U odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine broj sankcioniranih prekršaja vezanih uz brzinu povećan je za 34 posto.

Pritom, sankcionirano je 105 prekršaja kretanja brzinom neprimjerenom uvjetima, 4.429 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila u naselju i 15 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja van naselja. Najviše je zabilježeno prekoračenja dopuštenih brzina kretanja u naselju od 20 do 30 kilometara na sat.

Slušaj uživo
zatvori