Nedjelja, 6. listopada 2024.

Trudnica Andrea: Porod bi mi bio lakši uz podršku supruga; Devčić: Ne mogu ići protiv mišljenja struke i dopustiti pratnju na porodu

U rodilištu koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek na snazi je još uvijek privremena zabrana pratnje na porodu zbog epidemije koronavirusa što mnogim trudnicama zadaje probleme.

Koprivničanka Andrea Juraja Farkaš trebala bi roditi 15. listopada i zasad joj je plan roditi u Koprivnici. Ona i njen suprug završili su trudnički tečaj i planirali su da on bude uz nju kao pratnja i podrška.

– Ne želim to sama prolaziti i mislim da bi mi porod bio puno lakši uz njegovu podršku, društvo i pomoć. Tako bismo rasteretili i medicinske sestre koje bi inače bile sa mnom u sobi i pomagale mi – rekla je Juraja Farkaš.

Dodala je da s obzirom na koronu i mjere, čekaju i nadaju se da će se do jeseni situacija promijeniti.

– Tko zna što će biti za dva mjeseca. Ali, s obzirom na to da su neka rodilišta poput Rijeke, Pule, Varaždina, Čakovca, Pakraca i Sv. Duha u Zagrebu dozvolila pratnju, nadamo se da će koprivničko prihvatiti istu odluku. U ovim rodilištima još se nije dogodilo da pratnja zarazi osoblje, iako s obzirom na opremu koju pratnja mora imati – cijelo odijelo od glave do pete i posebna vrsta maske, nije ni čudno – objašnjava.

Andrea Juraja Farkaš i suprug Nenad/Snimila Adela Zember.

Istaknula je i odluku prema kojoj je jedno vrlo kratko razdoblje bila dozvoljena pratnja na porodu uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

– Ona je bila aktualna možda tjedan dana, a i to ne čudi jer kako možemo znati sa sigurnošću kada će žena dobiti trudove i roditi, termin poroda često varira nekoliko tjedana prije ili kasnije termina, tako da su i sami uvidjeli da to nema smisla. Također je u tom dopisu pisalo ako je test negativan da pratnja i dalje mora biti dva metra od trudnice, što je još veći apsurd. Ali, od te verzije su odustali i sada stoji potpuna zabrana pratnje – napominje Juraja Farkaš.

Ona i suprug nadaju se da će se to promijeniti.

– Pratnja, odnosno osoba od povjerenja na porodu na psihički, ali i fizički način pomaže trudnici tijekom procesa poroda, proživljava ovaj stresan i prekrasan događaj s njom i bude potpora. Isto tako, smatramo da olakšava posao osoblju bolnice jer je on taj koji je cijelo vrijeme uz rodilju, masira ju, nosi joj vodu i hranu, pomaže joj kretati se, razgovara s njom i čini cijeli događaj i iskustvo poroda ugodnijim i manje stresnim – zaključuje.

No, sudeći prema odgovoru koji smo dobili od ravnatelja Bolnice Mate Devčića, ukidanje odluke o privremenoj zabrani pratnje na porodu neće se dogoditi tako skoro.

– Stručni kolegij Odjela za ginekologiju i opstetriciju u konzultaciji s koordinatorom za COVID-19 mišljenja je da još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za ukidanje ove odluke – istaknuo je ravnatelj.

Mato Devčić
Mato Devčić. Snimio Marko Posavec.

Objašnjava da je ovakvo mišljenje temeljeno na trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj gdje broj pozitivnih i oboljelih sugrađana još uvijek ne pada, zatim činjenici da se u našoj županiji još uvijek evidentiraju pozitivni na koronavirus te na mišljenju i napucima Hrvatskog društva ginekologa i opstetričara od 30. lipnja proslijeđenog Ministarstvu zdravstva, a potom i svim rodilištima u Hrvatskoj.

– Temeljem gore navedenog, struka smatra da još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za ukidanje privremene zabrane prisustva porodu osobe od povjerenja, a sve u cilju sprečavanja širenja zaraze te zaštite bolničkog sustava i zdravstvenih djelatnika od epidemije COVID-19 u našoj županiji. Zbog svega toga ne postoji način da kao ravnatelj ustanove idem protiv mišljenja struke i resornog ministarstva – naglasio je Devčić i dodao da s obzirom na ograničen broj osoblja mora izbjeći svaku situaciju da osoblje završi u samoizolaciji ili pak da se rodilište u potpunosti zatvori.

Slušaj uživo
zatvori