Nedjelja, 6. listopada 2024.

Draženka Vadla: Jedan od oboljelih ponašao se vrlo neodgovorno – njegovih kontakata ima čak i van države

U Podravini i Prigorju u posljednja 24 sata imamo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, rekao je Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj konferenciji za medije.

– Imamo osam aktivnih slučajeva na području županije i jednu osobu koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravište u Splitsko-dalmatinskoj županiji – kazao je Ljubić.

Dodao je da je u Podravini i Prigorju od početka epidemije koronavirusa 115 slučajeva bolesti COVID-19. Ljubić je kazao da s obzirom na to da u zadnja tri dana bilježimo sedam novih aktivnih slučajeva i to većinom mladih ljudi od kojih je pet povratnika s ljetovanja, odlučili su uputiti apel mladim ljudima.

– Važno je da budu odgovorni, da paze na svoje kontakte, ako imaju bilo kakve simptome neka se drže dalje od svojih kolega i ukućana, da pokušaju biti u samoizolaciji – naglasio je Ljubić.

Detaljnije je epidemiološku sliku objasnila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla osvrnuvši se pritom na mlade koji su se vratili s ljetovanja iz Splita, Zadra, Sinja i Raba i razvili simptome.

– Htjela bih pohvaliti neke od njih koji su se odgovorno ponašali bez obzira na svoju dob, mladost i razigranost. Dosta brzo su razvili simptome – povišenu tjelesnu temperaturu, slabost i malaksalost, no zatvorili su se u svoju sobu i nisu ostvarili ni jedan kontakt u našoj županiji – rekla je Vadla i napomenula da se radi o osobama s koprivničkog i đelekovečkog područja.

No, Vadla je istaknula da nažalost imamo i primjer neodgovornog ponašanja i to u Đurđevcu.

– Imamo primjer mlade osobe koja se vratila u našu županiju i imamo repove pozitivnih osoba i to u našoj županiji, van naše županije, ali i van naše države. Dovoljna je jedna osoba i neodgovorno ponašanje pojedinca da nam napravi veliku pomutnju i kasnije veliki broj zaraženih. Nadamo se da će ti mladi preboljeti to bez nekih smetnji, ali ti mladi mogu prenijeti koronavirus drugim osobama starije životne dobi koje su bolesne – objasnila je ravnateljica.

Vadla je još jednom podsjetila da je koronavirus tu, da je situacija trenutno takva da su mlade osobe koje se vraćaju s ljetovanja unosnici virusa i apelirala na sve sugrađane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera – distanca, maska u zatvorenom, izbjegavanje većih okupljanja.

Slušaj uživo
zatvori