Nedjelja, 6. listopada 2024.

INTERVJU Nova ravnateljica Doma za starije Željka Koluder-Vlahinja: Osjećala sam obavezu i odgovornost da dođem na ovo mjesto

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica ima novu ravnateljicu. Na ovo trenutno nepopularno mjesto došla je donedavna pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja.

S obzirom na to da je koprivnički Dom već godinama u njezinoj nadležnosti, bilo je očekivano da će upravo ona u svibnju biti imenovana povjerenicom Koprivničko-križevačke županije za Dom za starije. Podsjetimo, dotadašnja ravnateljica Vesna Križan tada je podnijela ostavku.

U međuvremenu je ulogu vršiteljice dužnosti ravnateljice preuzela Verica Šarlija, inače zamjenica ravnateljice, da bi sada na čelo ove koprivničke ustanove ipak došla Koluder-Vlahinja.

Kako to da ste se u ovoj epidemiološki nepovoljnoj situaciji odlučili prijeći na mjesto ravnateljice?

Odluku nije bilo jednostavno donijeti, ali na neki način osjećala sam obavezu i odgovornost. Dovoljno sam upoznala Dom za starije i prije, ali i tijekom svih ovih nepovoljnih okolnosti koje su se događale te sam procijenila da je moguće nositi se s okolnostima koje me tamo čekaju.

Kakva je trenutno situacija u Domu za starije? Jesu li svi korisnici dobrog zdravlja?

Situacija u Domu je sada stabilna, nastojimo što je više moguće normalizirati život svim našim korisnicima, ali i djelatnicima. Ovog trenutka nemamo nijednu zaraženu osobu i nastojat ćemo da stanje takvo bude i dalje. Naravno, nitko ne može za to staviti ruku u vatru, ali sve što radimo, radimo u namjeri da izbjegnemo prijašnju situaciju. Primjenjujemo sve propisane epidemiološke mjere, imamo dovoljno zaštitne opreme, a i korisnici su poprilično disciplinirani. Iza njih je jedno ružno iskustvo, teško vrijeme u kojem nisu mogli izlaziti van što su vrlo teško probavili.

Smiju li se štićenici sada kretati dvorištem i prostorijama Doma? Jesu li im omogućene posjete?

Korisnicima smo trenutno omogućili izlazak iz Doma i odlazak u njihove obitelji. Onima koji se nalaze u stacionarnom dijelu i ne mogu izaći iz Doma omogućili smo da primaju posjete u stacionaru, sve naravno uz primjenu svih epidemioloških mjera, kako kod korisnika tako i kod njihovih posjetitelja. To znači obavezna maska, dezinfekcija ruku i držanje fizičke distance. Korisnici koji nam odlaze van na više od tri, četiri dana moraju podnijeti jedan poseban zahtjev tako da imamo evidentirano kuda odlaze i kod koga, a nakon povratka takve korisnike upućujemo na testiranje na COVID-19 uz obavezno nošenje maske u Domu idućih 14 dana. To su mjere koje provodimo preventivno, do sada se nitko nije vratio s koronavirusom.

Određene prognoze za jesen kažu da je najgori period tek ispred nas. Jeste li pripremljeni za takav mogući razvoj situacije?

Sve što možemo pripremiti, pripremit ćemo. To znači prije svega dovoljnu količinu zaštitne opreme, odjeće, maski i ostalog materijala koji je potreban. Mislim da ćemo organizirati i jedno cijepljenje protiv gripe jer znamo da s jeseni dolaze i viroze, to su simptomi koji se često mogu pomiješati, mogu napraviti zbunjujuću sliku. Mi ćemo pokušati sve korisnike procijepiti od gripe kako bismo ih zaštitili i od te bolesti. Provodit ćemo mjere ovisno o tome kakva će biti epidemiološka slika u cijeloj Hrvatskoj i našoj županiji. Napravit ćemo apsolutno sve što je moguće da spriječimo ulazak virusa u Dom, ali kao što sam rekla stopostotne garancije za to nema.

Ako virus uđe u Dom za starije, hoće li korisnici biti stavljeni u karantenu?

Ako uđe, onda zasigurno idu malo jače mjere, dakle zatvaranje, nemogućnost izlaska i kontakta s članovima obitelji i sve one mjere koje smo nažalost morali primijeniti u travnju odnosno svibnju kad je bila loša epidemiološka slika u Domu za starije.

Prima li Dom za starije nove korisnike? Kakve su liste čekanja?

Bilo je zainteresiranih za smještaj i u vrijeme kada je Dom bio zatvoren zbog koronavirusa, a ima ih i sada. Od ovog tjedna krenuli smo s prijemom novih korisnika. Primaju se po jednoj posebnoj proceduri, svaki korisnik koji dođe na prijem mora imati negativan nalaz na COVID-19, ali isto tako ide u samoizolaciju od 14 dana nakon čega opet mora biti testiran. Ako je negativan, tek onda može biti smješten u sobu u kojoj će nastaviti svoj boravak u Domu. Lista čekanja je jako velika, no opet ovisi kako za koji dio. Za smještaj u stanarski dio lista je nešto kraća pa se možda može doći na red za nekih 10 godina, ali što se tiče stacionarnog dijela treba se čekati 10 do 12 godina najmanje.

Slušaj uživo
zatvori