Utorak, 30. travnja 2024.

Izložba ‘Koprivničke postrojbe u VRO Bljesak’ od petka u Muzeju grada Koprivnice

Zbog ovogodišnjih pandemijskih uvjeta COVID-19, otvorenje muzejske izložbe ‘Koprivničke postrojbe u VRO Bljesak’ prolongirano je s početka svibnja na kraj srpnja s ciljem uvoda u obilježavanje VRO Oluja.

Izložba građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i akviziranom građom od ratnih zapovjednika i zamjenika postrojbi Damira Vukovića, Željka Golubića, Ivice Jurenca i Mirka Hanžekovića (ratne fotografije i video zapisi, ratne uniforme, odlikovanja) prikazat će i dokumentirati sudjelovanje Koprivničanaca i Podravaca u više postrojbi HV i MUP-a RH -13. PO trd Koprivnica, 2. trd PZO Koprivnica 202. trbr PZO i SJP PU Koprivničko-križevačke Ban Koprivnica – u VRO Bljesak i oslobađanja 600 km2 okupiranog teritorija zapadne Slavonije (RSK) u par dana s početka svibnja 1995. godine.

VRO Bljesak bila je uvod u Oluju, a zajedno su donijele teritorijalnu cjelovitost RH (izuzev najistočnijeg dijela Hrvatske i mirne reintegracije 1997.) te su završile najkrvavije vojno-ratno razdoblje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. One dokumentiraju doprinos i sudjelovanje malog podravskog čovjeka, radnika i seljaka, ali i najviše pozicioniranog Podravca u ovim operacijama i Domovinskom ratu generala Mladena Markača kao zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a RH.

Izložba je realizirana uz 25. obljetnicu 1995.–2020. VRO Bljesak, sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Koprivnice, uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Otvorenje će se održati 31. srpnja u 12 sati u Muzeju grada Koprivnice na Trg dr. Leandera Brozovića 1. Napomena: Otvorenje izložbe održati će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posjetitelji izložbe obavezni su nositi zaštitne maske, dezinficirati ruke pri ulasku u objekt te svoje osobne podatke upisati u evidenciju posjetitelja.

Tekst: Dražen Ernečić, viši kustos
Muzej grada Koprivnice

zatvori