Utorak, 30. travnja 2024.

DI BUMO JELI? Studenti vizualnim prosvjedom upozoravaju na to da nemaju menzu

Nedostatak studentske menze u Koprivnici potaknuo je na akciju i same studente Sveučilišta Sjever. Na taj je problem upozorila inicijativa troje studenata medijskog dizajna u sklopu projekta “Grad na drugi pogled” unutar kolegija Multimedijsko pripovijedanje.

Sven Rastovac, Petar Begović i Tina Blagušević osnovali su Facebook stranicu “Di bumo jeli” i počeli s lijepljenjem plakata po Koprivnici, ali i šire. – Morali smo naći problem u našem gradu i predstaviti ga na neki način – rekao je Dravi.info Sven Rastovac, student druge godine medijskog dizajna i predstavnik smjera u Studentskom zboru. – Vidjeli smo problem: manjak studentske menze i odlučili smo djelovati po tome. U Zagrebu se recimo sigurno ne zna i ne priča o tome pa smo i tamo lijepili naljepnice, šerali po grupama i sl. Cilj inicijative je skrenuti pažnju na taj problem jer redovni studenti nemaju što jesti u Koprivnici i to već traje predugo.

Na Facebook stranici, kaže, nisu očekivali velik odaziv, ali već za nekoliko dana prikupili su više od 400 “lajkova”. Njihova je inicijativa naišla na dobar odaziv među studentskom populacijom, ali bilo je i drugačijih reakcija – neki njihovi kolege išarali su plakate i nazvali ih razmaženima. – Dvoje pojedinaca se izjasnilo kako to nije dobra ideja i kako smo mi zapravo razmaženi. Nije nam jasno kome bi to smetalo, zašto bi se itko protivio nečemu na što njihovi kolege imaju pravo – kaže Rastovac.

Foto: pressedan.hr
Foto: pressedan.hr

Podršku su im dali i neki profesori. – Studenti su na zanimljiv način artikulirali problem studentske populacije. Incijativa Di bumo jeli služi se metodama i strategijama javne komunikacije te ima dozu aktivizma i umjetnosti. Postoji niz problema, primjerice prijevoz autobusom koji ne prometuje na potrebnim rutama i u vremenu kad je to potrebno. Formalno se zadovoljavaju uvjeti, ali u praksi to ne funkcionira – izjavila je doc. art. Iva Matija Bitanga za Pressedan.hr.

Što dalje? – Trenutna situacija je – čekamo Ministarstvo. Sveučilište je tražilo pokretanje novog javnog poziva za subvencioniranu prehranu u Koprivnici na koji se mogu javiti ovdašnji ugostitelji. Javni poziv uskoro završava, a mi apeliramo na Ministarstvo da se to što prije riješi jer ovaj problem već predugo traje.

Tko bi se mogao javiti na poziv? – Ne možemo nagađati o kandidatima jer o tome odlučuje Ministarstvo, a ne Sveučilište. Nećemo znati tko se prijavio, ali znat ćemo je li se barem itko prijavio. Ministarstvo ima zakonski rok da to odradi, a mi želimo da to bude odmah.

To je sada i glavni cilj njihove inicijative: požuriti Ministarstvo da što prije osigura studentsku prehranu u Koprivnici. Naravno, bude li kandidata koji zadovoljavaju uvjete. Privremeno, kaže Rastovac, tražili su od Sveučilišta da im u jednoj prostoriji osigura kuhalo, mikrovalnu i sl. Istovremeno, Sveučilište priprema projekt izgradnje menze unutar samog Kampusa, ali još se ne zna je li to izvedivo i u kojem roku.

Recimo na kraju da je do utorka otvoren javni poziv na koji se mogu javiti zainteresirani za organiziranje studentske menze u Koprivnici. Iako se neslužbeno može čuti da će se neki ugostitelji prijaviti za taj posao, to službeno nitko ne želi potvrditi sve dok prijave doista i ne stignu.

Podsjetimo, nakon što je od studentske prehrane odustao Hotel Podravina tu je djelatnost preuzela Podravka, ali samo nakratko – točnije, na svega deset dana.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori