Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO Uz Dan očaranosti biljkama: ‘Želimo djeci razviti svijest o krasnom, ali ranjivom planetu’

Obilježavanjem današnjeg Međunarodnog dana očaranosti biljkama koprivnička Osnovna škola ‘Antun Nemčić Gostovinski’ privela je kraju ovogodišnji Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Tim su povodom na glavnom gradskom trgu okupili učenike iz Osnovne škole “Mihovil Pavlek Miškina” iz Đelekovca, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce”, izviđače iz Odreda “Kamengrad”, Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ i Udrugu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice”.

Sudionici su sugrađanima pripremili pripravke od raznih biljaka i izradili plakate o njihovoj važnosti, a što na ovaj način žele naučiti djecu rekla nam je ravnateljica đelekovečke osnovne škole, Sonja Vuljak.

Želimo ih naučiti da je prirodna vrijednost biljaka jako važna. Da smo to zaboravili i podcijenili i više ne koristimo biljku onako iz prirode i jedemo je kao što se to nekad davno radilo. To nam je cilj, osvijestiti djecu da je sve oko nas što je priroda dala zdravo i da to moramo cijeniti i čuvati.

Na šesti po redu Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske u koprivničkoj osnovnoj školi osvrnula se njezina ravnateljica, Gordana Gazdić Buhanec koja je okupljenima održala radionicu cijanotipije.

I ove godine smo radili svašta. Od radionica pripravaka ljekovitog bilja do sadnje arboretuma. Imali smo nekoliko izložbi, reciklirali smo papir, radili smo majice s motivima biljaka i uredili smo okoliš. Sve kako bismo kod djece razvili svjesnost o krasnom, ali ranjivom planetu.

Ravnateljica Gazdić Buhanec ističe i da je cilj obilježavanja Tjedna da učenici nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja sa sobom ponesu korisna znanja koja će im koristiti u daljnjem obrazovanju i životu.

Slušaj uživo
zatvori